Jak wynika z szacunków Ministerstwa Gospodarki, w ubiegłym roku eksport polskiego chleba, pieczywa cukierniczego, ciast i ciastek był o 9 proc. większy niż rok wcześniej, a jego wartość osiągnęła aż 516 mln euro. Polskie bułki, bagietki, kajzerki goszczą na stołach mieszkańców Niemiec, Wielkiej Brytanii, Irlandii, Belgii, Holandii oraz Skandynawii. Tymczasem organizacje branżowe informują o malejącym spożyciu pieczywa w Polsce. (źródło: www.bakeandsweet.pl)
Jaka jest obecnie kondycja branży piekarskiej i cukierniczej? Jak zwiększyć efektywność produkcji w oparciu o najnowsze technologie? Jak wypiekać, dekorować, pakować, etykietować wyroby piekarskie i cukiernicze? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań będzie można uzyskać na Targach Przemysłu Piekarskiego i Cukierniczego BAKEPOL w dniach 2-6 kwietnia 2011 (sobota – środa).
Największe wydarzenie dla branży piekarskiej i cukierniczej roku 2011 w Polsce, organizowane po raz trzeci przez Międzynarodowe Targi Poznańskie w Kielcach, zgromadzi imponującą liczbę ponad 100 wystawców z Polski, Niemiec, Czech, Słowacji, Litwy. Obecni będą producenci, importerzy i dystrybutorzy surowców oraz dodatków piekarskich, cukierniczych i lodziarskich, maszyn i urządzeń do wyrobu pieczywa, produkcji ciastkarskiej, maszyn do formowania, dozowania i konfekcjonowania oraz pieców piekarskich, a także systemów pakowania i magazynowania produktów.
Targi BAKEPOL, jak żadne inne targi branżowe w Polsce, obfitować będą w prezentacje nowych produktów. Wystawcy przedstawią ponad 70 nowości rynkowych! Wśród nich m.in. najnowsze rozwiązania technologiczne dla współczesnych piekarni i cukierni – począwszy od maszyn i urządzeń, poprzez całe linie technologiczne wykorzystywane na każdym etapie produkcji, rozwiązania informatyczne usprawniające produkcję, systemy etykietujące, a także surowce, półprodukty oraz dodatki i komponenty piekarnicze i cukiernicze.
Impuls do rozwoju
Targi BAKEPOL to wyśmienita okazja by „na żywo” zobaczyć i przetestować konkretne urządzenia, a nawet całe linie produkcyjne, wzbogacić wiedzę na temat nowoczesnych rozwiązań technologicznych podnoszących wydajność i jakość produkcji, a także czerpać inspirację dla form cukierniczych specjałów. To także szansa na wymianę opinii i doświadczeń w gronie właścicieli i menadżerów zakładów piekarskich, cukierniczych i lodziarskich oraz piekarzy, cukierników, a także młodych adeptów tych zawodów.
Pokazy, prezentacje, degustacje
Polskie piekarnie i cukiernie ewoluują w kierunku firm łączących formę nowoczesnego zakładu produkcyjnego z eleganckimi lokalami oferującymi różnorodny asortyment produktów, które kuszą intensywnym aromatem, intrygującym wyglądem i wyszukanym smakiem. Na targach nie zabraknie więc także inspiracji serwowanych podczas codziennych pokazów wypieku pieczywa, przygotowania i dekorowania wyrobów cukierniczych.
Na przestrzeni Forum Rzemieślników Piekarstwa i Cukiernictwa (Pawilon B, stoisko 3) mistrzowie piekarscy i cukierniczy z całej Polski, prezentować będą wyrafinowane receptury i zaskakujące kompozycje smakowe.
W sobotę i niedzielę (2 i 3 kwietnia) będzie można doskonalić technikę wypieku bułek posypanych kwiatem akacji, bułek fermentowanych w soku brzozowym, bułeczek bankietowych z przeznaczeniem dla gastronomii oraz chlebów wypiekanych na kamieniu na liściach pokrzywy, kapusty oraz chrzanu. W ramach specjalnego pokazu Mistrza Piekarskiego Józefa Ziółkowskiego zaprezentowane zostaną również tajniki wyrobu i wypieku smakowitych chałek, plecionek i rogali. Poniedziałek i wtorek (4 i 5 kwietnia) należeć będą do cukierników prezentujących tendencje i techniki przygotowania kunsztownych dekoracji w stylu angielskim, ozdób z karmelu oraz figurek z marcepanu.
Interesująco zapowiadają się także pokazy i prezentacje przygotowane przez wystawców targów BAKEPOL. Ofertę handlową wzbogacą pokazy pracy maszyn do wypieku bułek, bagietek, pieczywa włoskiego, chlebów, pączków i drożdżówek oraz ich dekoracji. Dodatkową atrakcją będzie możliwość degustacji świeżych wypieków! Zaprezentowane zostaną również metody pakowania chleba, zapiekanek, pieczywa cukierniczego w folie typu strech oraz produktów ciastkarskich opakowania kartonowe na różne okazje. Będzie można także zaczerpnąć wiedzy na temat znakowania oraz deklarowania jakości wyrobów piekarskich na etykietach i opakowaniach.
Dla pierwszych 150 cukierników i piekarzy odwiedzających targi w danym dniu organizatorzy przygotowali bezpłatne katalogi wystawców!
Źródło: bakepol.pl