W lipcu nieznacznie szybciej od oczekiwań spadały ceny żywności. Największy wpływ miały na to obniżki cen warzyw i owoców oraz cukru. Nieznacznie natomiast rosły ceny tłuszczów roślinnych i masła, a także mięsa.
Spadały również ceny odzieży i obuwia, ustabilizowały się ceny w transporcie. Zgodnie z oczekiwaniami szybsze było natomiast tempo wzrostu cen towarów i usług związanych z mieszkaniem oraz ceny w restauracjach i hotelach.
W kolejnym miesiącu eksperci MG oczekują dalszego spadku cen żywności oraz paliw, który powinien przyczynić się do dalszej stabilizacji cen w transporcie. Ogólny wskaźnik cen w sierpniu powinien spaść o 0,3 proc. (podobnie jak w lipcu br.).
Analitycy MG oczekują, że w sierpniu roczny wskaźnik inflacji powinien ponownie wynieść 4,1 proc. Na jego poziom znaczący wpływ mogą mieć czynniki zewnętrzne. Podwyższona zmienność notowań walut oraz surowców może wpłynąć na wolniejsze tempo spadku inflacji.
Źródło: mg.gov.pl Ministerstwo Gospodarki (lipiec 2011)
Według szacunków GUS, ceny dóbr i usług konsumpcyjnych w lipcu 2011 r. spadły o 0,3 proc. w stosunku do czerwca b.r. W porównaniu z lipcem ubiegłego roku były zaś wyższe o 4,1 proc. Dane te są zgodne z oczekiwaniami analityków Ministerstwa Gospodarki.
Dział:
Aktualności: Polska
Oznaczone pod
Najnowsze od AgroMY
Skomentuj
Upewnij się że wpisałeś (*) wymagane informacje we wskazanym miejscu.\nPodstawowy kod HTML jest dozwolony.