W gronie wystawców Polagra-Food znajdują się również firmy oferujące produkty i usługi z zakresu wyposażenia sklepów, a także franczyzodawcy zainteresowani pozyskiwaniem partnerów biznesowych na polskim rynku.
Zakres tematyczny Salonu Wyrobów Spożywczych i Napojów:
1. Artykuły rolno-spożywcze:
- mięso i przetwory mięsne
- wyroby przemysłu jajczarsko-drobiarskiego oraz dziczyzny
- produkty połowów i przetwory rybne
- produkty mleczarskie
- produkty przemysłu piekarskiego
- wyroby cukiernicze
- owoce, warzywa i grzyby
- przetwory owocowe i warzywne
- przetwory ziemniaczane i skrobiowe
- produkty przemysłu cukrowniczego
- wody mineralne i napoje bezalkoholowe
- produkty przemysłu tłuszczowo-olejarskiego
- wyroby przemysłu koncentratów spożywczych
- używki naturalne
- zioła, przyprawy, przyprawy korzenne
- bakalie
- wyroby kulinarne i garmażeryjne
- wyroby mrożone
- miód i produkty pszczelarskie
- odżywki dla dzieci
- żywność ekologiczna, dietetyczna, zdrowa żywność
2. Parafarmaceutyki i dodatki dietetyczne
3. Tytoń i wyroby tytoniowe
Termin: 12-15 września 2011 r.
PROGRAM WYDARZEŃ:
sobota, 10 WRZEŚNIA 2011
Godzina |
Wydarzenie |
Miejsce |
|
12.00-18.00 |
Święto Chleba Organizator: Cech Cukierników i Piekarzy w Poznaniu, Koło Regionalne Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa RP |
Stary Rynek |
|
niedziela, 11 WRZEŚNIA 2011
Godzina |
Wydarzenie |
Miejsce |
|
10.00-20.00 12.00 |
Świętomięs Ceremonia otwarcia Organizator: Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP |
Stary Rynek |
|
10.00-17.45 |
Ocena zwierząt na ringach i przy stanowiskach/ ekspozycji (z wyjątkiem bydła ras mlecznych) |
Pawilon 1, 3A, 12 |
KWZH |
11.00-11.30 |
Uroczystość otwarcia targów Smaki Regionów |
Pawilon 8 |
SR |
11.00-15.00 |
Jubileusz XV lecia Samorządu Rolniczego w Wielkopolsce Organizator: Wielkopolska Izba Rolnicza |
Pawilon 15C |
|
11.30 |
Finał XI edycji konkursu “Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” Organizator: Polska Izba Produktu Regionalnego, Związek Województw RP |
Pawilon 8 |
SR |
13.00-13.45 |
Uroczystość otwarcia targów Polagra-Food, Polagra-Tech, Gastro Trendy, Pakfood oraz Krajowej Wystawy Zwierząt Hodowlanych |
Pawilon 11 |
|
13.30-19.30 13.45 |
Konferencja na temat Polsko-Rosyjskiej wymiany handlowej Oficjalne otwarcie Organizator: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, PARP, Kancelaria Prezydenta RP |
Pawilon 14B Sale konferencyjne |
PF |
14.20-14.50 |
Pokaz zręczności powożenia koni oraz prezentacja zaprzęgów Organizator: Polski Związek Hodowców Koni, Instytut Zootechniki PIB |
Pawilon 3A (Ring) |
KWZH |
Poniedziałek, 12 WRZEŚNIA 2011
Godzina |
Wydarzenie |
Miejsce |
|
9.00-16.00 |
Business Corner -Klub Dystrybutora Organizator: MTP |
Pawilon 9 |
PT |
9.00-17.00 |
XVII Forum Rzemieślników Piekarstwa i Cukiernictwa Organizator: Stowarzyszeniem Rzemieślników Piekarstwa RP |
Pawilon 6A |
GT |
9.00-17.00 |
Konferencja Bezpieczne Opakowanie Organizator: Alfa-Print |
Hotel Sheraton |
P |
9.00 -17.00 |
GASTRONOMIA NA OBCASACH Teatr Szkoła Kulinarna NARODOWOŚĆ I TRADYCJA Organizator: FPMS - Doradztwo Unijne Joanna Ochniak, MTP |
Pawilon nr 6A Przestrzeń specjalna |
GT |
9.00-17.00 |
Konsumencka Ocena Produktów Organizator: Horyzont Mateusz Sznajder |
Pawilon 7 Przestrzeń specjalna |
GT |
9.00-17.00 |
Akademia kawy -warsztaty szkoły Barista -prezentacje palenia, mielenia i parzenia kawy Organizator: Apro Trade, MTP |
Pawilon nr 6A Przestrzeń specjalna |
GT |
10.00-14.00 |
Finał Konkursu Primbera Cup Organizator: Unilever Food Solutions |
Pawilon 6A Przestrzeń specjalna |
GT |
10.00-15.00 |
Spotkania biznesowe na temat Polsko-Rosyjskiej wymiany handlowej Organizator: PARP, Kancelaria Prezydenta RP |
Pawilon 7 Sale konferencyjne |
PF |
10.00-16.00 |
Warsztaty Kanapkowe Organizator: Canappka- KCI Gastronomy, MTP |
Pawilon 6A Przestrzeń specjalna |
GT |
10.00-16.00 |
SCAE otwarte warsztaty kawowe Organizator: SCAE, MTP |
Pawilon nr 6A Przestrzeń specjalna |
GT |
10.00-16.00 |
XVII Forum Rzeźników i Wędliniarzy/ Mięso w Krainie Przypraw Organizator: Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP, MTP |
Pawilon 9 Przestrzeń specjalna |
PT |
10.00-16.00 |
IV Olimpiada kawy Dyscypliny: - Latte Art. - Coffee in good spirits - Cup Tasting - Espresso na czas Organizator: Apro Trade, MTP |
Pawilon nr 6A Przestrzeń specjalna |
GT |
11.00 -11.30 |
Finał II edycji konkursu „Złotnicka Premium” Organizator: Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego w Poznaniu |
Pawilon 8 |
SR |
11.30-12.00 |
Uroczystość wręczenia certyfikatów członkowskich Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska Organizator: Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego w Poznaniu |
Pawilon 8 |
SR |
11.00 -17.00 13.30 14.30 |
Otwarcie zbiorowego stoiska Polskiej Izby Opakowań oraz Witryny Literatury Firmowej Branży Opakowań. Konferencja prasowa Przemysł i rynek opakowań w Polsce. Polska Izba Opakowań – zadania, działalność. Dzień Opakowań – święto branży, czemu służy? Jak je wykorzystać? Prezentacja literatury firmowej (katalogi, informatory, wydawnictwa itp.) Organizator: Polska Izba Opakowań, MTP, Centralny Ośrodek Badawczo-Rozwojowy Opakowań |
Pawilon 5, sektor A, stoisko 2 Pawilon 5, sektor A, Speakers’ Corner Pawilon 5, sektor A, stoisko 2, Witryna Literatury Firmowej |
P |
12.00-13.00 |
Gala wręczenia nagród Organizator: MTP |
Pawilon 11 |
PFPTGT |
12.00–13.30 |
Seminarium „Fenomen produktów lokalnych na bazie ras rodzimych” Organizator: Instytut Zootechniki PIB, Slow Food Polska |
Pawilon 14B Sala A |
KWZH |
13.00–15.00 |
Forum trzodowe - Zmian w klasyfikacji tusz wieprzowych w Polsce - Aktualne sytuacja i prognoza na rynku trzody chlewnej - Produkcja żywca wieprzowego w systemie PQS Organizator: Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej POLSUS |
|
KWZH |
13.00-16.00 |
KONFERENCJA „Zastosowania Chłodnictwa- chłodnictwo, klimatyzacja i pompy ciepła w przemyśle, handlu i gastronomii” Blok I – Zagadnienia prawno-techniczne Organizator: SIMP, MTP UWAGA!: Konferencja płatna! |
Pawilon 14B sala C, p. III |
PT |
13.00-16.00 |
Mięso w Krainie Przypraw – pokaz firmy Promar Organizator: Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP, MTP |
Pawilon 9 Przestrzeń specjalna |
PT |
15.00-15.45 |
Wykład „Fleksografia opakuje prawie wszystko” Organizator: Zrzeszenie Polskich Fleksografów |
Pawilon 5, sektor A, Speakers’ Corner |
P |
16.30-17.30 |
Posiedzenie Rady Polskiej Izby Opakowań Organizator: Polska Izba Opakowań |
|
P |
17.15 |
International FOOD Business Mixer Organizator: World Trade Center Poznań, Ambasada Belgii, Flanders Investment and Trade |
|
|
wtorek, 13 WRZEŚNIA 2011
Godz. |
Wydarzenie |
Miejsce |
|
9.00-12.30 |
Ocena bydła ras mlecznych Organizator: Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka |
Pawilon 1 (Ring) |
KWZH |
9.00-17.00 |
XVII Forum Rzemieślników Piekarstwa i Cukiernictwa Organizator: Stowarzyszeniem Rzemieślników Piekarstwa RP |
Pawilon 6A |
GT |
9.00- 17.00 |
Nordzucker Congress Organizator: Nordzucker Polska UWAGA!: wejście wyłącznie z zaproszeniami |
Pawilon 7 sale C i D |
PF |
9.00-17.00 |
Konsumencka Ocena Produktów Organizator: Horyzont Mateusz Sznajder |
Pawilon 7 Przestrzeń specjalna |
PF |
9.00 – 17.00 |
GASTRONOMIA NA OBCASACH Teatr Szkoła Kulinarna ŚWIADOMA SWOJEJ KOBIECOŚCI Organizator: FPMS - Doradztwo Unijne Joanna Ochniak, MTP |
Pawilon nr 6A Przestrzeń specjalna |
GT |
9.00- 16.00 |
Business Corner-Klub Dystrybutora Organizator: MTP |
Pawilon 9 |
PF |
9.00-17.00 |
Akademia kawy -warsztaty szkoły Barista -prezentacje, palenia, mielenia i parzenia kawy Organizator: Apro Trade, MTP |
Pawilon nr 6A Przestrzeń specjalna |
GT |
10.00-16.00 |
SCAE otwarte warsztaty kawowe Organizator: SCAE, MTP |
Pawilon nr 6A Przestrzeń specjalna |
GT |
10.00-16.00 |
Warsztaty Kanapkowe Organizator: Canappka- KCI Gastronomy, MTP |
Pawilon 6A Przestrzeń specjalna |
GT |
10.00-16.00 |
Konferencja „Innowacyjne Opakowania” Organizatorzy: Polski Drukarz, MTP UWAGA!: Konferencja płatna! |
Pawilon 14B II piętro |
P |
10.00-16.00 |
XVII Forum Rzeźników i Wędliniarzy / Mięso w Krainie Przypraw Organizator: Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP, MTP |
Pawilon 9 |
PT |
10.00-16.00 |
IV Olimpiada kawy Dyscypliny: - Latte Art. - Coffee in good spirits - Cup tasting - Espresso na czas Organizator: Apro Trade, MTP |
Pawilon 6A Przestrzeń specjalna |
GT |
10.00-16.00 |
Forum dystrybucji – Poradnik Handlowca Ewolucja kanałów dystrybucji: Grupa Bać-Pol przykładem skutecznej integracji hurtu z detalem współpraca z siecią Spar Polska odpowiedzią na wyzwania polskiego rynku oraz współpracy polskich sieci handlowych z sieciami międzynarodowymi Organizator: Poradnik Handlowca, Bać-Pol, SPAR, MTP |
Pawilon 7 Sala Konferencyjna G i H |
PF |
10.30-15.30 |
Forum dystrybucji – Wiadomości Handlowe Zasady aranżacji i prowadzenia sklepów Organizator: Wiadomości Handlowe, Makro, MTP |
Pawilon 7 Sala Konferencyjna A i B |
PF |
11.00-13.00 |
„Jak zdobyć klientów i nie zbankrutować?” – szkolenie dla restauratorów Organizator: Ogólnopolski Serwis Informacyjno-Kulinarny www.GdzieZjesc.info |
Pawilon 10 (Centrum Prasowe) Sala konferencyjna |
GT |
12.00-13.30 |
Seminarium „Fenomen produktów lokalnych na bazie ras rodzimych” Organizator: Instytut Zootechniki PIB, Slow Food Polska |
Pawilon 14B Sala A |
KWZH |
12.00-16.15 |
Kulinarny Puchar Polski 2011 - półfinał Organizator: Wielkopolska Izba Gastronomii, MTP |
Pawilon 6A Przestrzeń specjalna |
GT |
11.00-16.00 |
KONFERENCJA „Zastosowania Chłodnictwa- chłodnictwo, klimatyzacja i pompy ciepła w przemyśle, handlu i gastronomii” Blok II – wybór i ocena techniczno-ekonomiczna urządzeń i instalacji Organizator: SIMP, MTP UWAGA!: Konferencja płatna! |
Pawilon 14B sala C, p.III |
PT |
12.00-16.30 |
Uroczystość wręczenia nagród hodowcom zwierząt Organizator: MRiRW, Związki Hodowców Zwierząt, MTP |
Pawilony 1,3A, 12 Ringi |
KWZH |
14.00-15.00 |
Kancelaria Prawna – Inkaso WEC S.A. jako profesjonalista w zarządzaniu wierzytelnościami dla firm produkcyjno-handlowych związanych z branżą spożywczą Organizator: Kancelaria Prawna – Inkaso WEC |
Pawilon 10 (Centrum Prasowe) Sala konferencyjna |
GT |
15.00-15.45 |
Wykład „Fleksografia opakuje prawie wszystko” Organizator: Zrzeszenie Polskich Fleksografów |
Pawilon 5, sektor A, Speakers’ Corner |
P |
17.00 |
Wręczenie nagród i Spotkanie branżowe Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy Organizator: Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP, MTP UWAGA!: wejście wyłącznie z zaproszeniami |
WTC- Sala duża |
PT |
środa,14 WRZEŚNIA 2011
Godz. |
Wydarzenie |
Miejsce |
|
9.00-17.00 |
XVII Forum Rzemieślników Piekarstwa i Cukiernictwa Organizator: Stowarzyszeniem Rzemieślników Piekarstwa RP |
Pawilon 6A |
GT |
9.00–17.00 |
GASTRONOMIA NA OBCASACH Teatr Szkoła Kulinarna EDUKACJA I PODRÓŻE KULINARNE Organizator: FPMS - Doradztwo Unijne Joanna Ochniak, MTP |
Pawilon 6A Przestrzeń specjalna |
GT |
9.00 – 17.00 |
Mistrzostwa Polski Cup Tasters Organizator: SCAE, MTP |
Pawilon 6A Przestrzeń specjalna |
GT |
9.00-17.00 |
Konsumencka Ocena Produktów Organizator: Horyzont Mateusz Sznajder |
Pawilon 7 Przestrzeń specjalna |
PF |
9.00-17.00 |
Akademia kawy -warsztaty szkoły Barista, -prezentacje, palenia, mielenia i parzenia kawy Organizator: Apro Trade, MTP |
Pawilon 6A Przestrzeń specjalna |
GT |
9.00-16.00 |
Business Corner-Klub Dystrybutora Organizator: MTP |
Pawilon 9 |
PF |
9.00-16.00 |
XVII Forum Rzeźników i Wędliniarzy / Mięso w Krainie Przypraw Organizator: Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP, MTP |
Pawilon 9 Przestrzeń specjalna |
PT |
9.30-17.00 9.30-12.30 14.00-17.00 |
Warsztaty parzenia kawy I tura II tura Organizator: Apro Trade, MTP |
Pawilon 6A Przestrzeń specjalna |
GT |
9.30-17.30 |
Warsztaty Food-Desing Organizator: Pro-Design, MTP |
Pawilon 7 Sala A |
PF |
10.00-15.30 |
Uroczystość wręczenia dyplomów, medali i nagród specjalnych Organizator: MRiRW, Związki Hodowców Zwierząt, MTP |
Pawilony 1,3A i 12, Ringi |
KWZH |
10.00-16.00 |
Warsztaty Kanapkowe Organizator: Canappka- KCI Gastronomy, MTP |
Pawilon 6A Przestrzeń specjalna |
GT |
10.00-17.00 16.00 |
Kulinarny Puchar Polski 2011 – finał Wręczenie dyplomów i medali Organizator: Wielkopolska Izba Gastronomii, MTP |
Pawilon 6A Przestrzeń specjalna |
GT |
10.00-17.00 |
Innowacje w opakowaniach i branży. Spotkania seminaryjne z okazji „Dnia Opakowań”: Organizatorzy: Instytut Logistyki i Magazynowania, Polska Izba Opakowań, MTP |
Pawilon 14A, Sala Duża |
P |
11.00-16.00 |
KONFERENCJA Zastosowania Chłodnictwa - chłodnictwo, klimatyzacja i pompy ciepła w przemyśle, handlu i gastronomii Blok III – Budowa i eksploatacja urządzeń i instalacji Organizator: SIMP, MTP UWAGA!: Konferencja płatna! |
Pawilon 14B sala C, p.III |
PT |
czwartek, 15 WRZEŚNIA 2010
Godz. |
Wydarzenie |
Miejsce |
|
9.00–16.00 |
GASTRONOMIA NA OBCASACH Teatr Szkoła Kulinarna SAMOREALIZACJA I PASJA Organizator: FPMS - Doradztwo Unijne Joanna Ochniak, MTP |
Pawilon 6A Przestrzeń specjalna |
GT |
9.00-16.00 |
XVII Forum Rzemieślników Piekarstwa i Cukiernictwa Organizator: Stowarzyszeniem Rzemieślników Piekarstwa RP |
Pawilon 6A |
GT |
9.00-16.00 |
Konsumencka Ocena Produktów Organizator: Horyzont Mateusz Sznajder |
Pawilon 7 Przestrzeń specjalna |
PF |
9.00- 16.00 |
Business Corner-Klub Dystrybutora Organizator: MTP |
Pawilon 9 |
PF |
9.00-16.00 |
Akademia kawy -warsztaty szkoły Barista -prezentacje, palenia, mielenia i parzenia kawy Organizator: Apro Trade, MTP |
Pawilon 6A Przestrzeń specjalna |
GT |
9.30-12.30 |
Warsztaty parzenia kawy Organizator: Apro Trade, MTP |
Pawilon 6A Przestrzeń specjalna |
GT |
10.00-14.00 |
Warsztaty Kanapkowe Organizator: Canappka- KCI Gastronomy, MTP |
Pawilon 6A Przestrzeń specjalna |
GT |
10.00-14.00 |
SCAE otwarte warsztaty kawowe Organizator: SCAE, MTP |
Pawilon nr 6A Przestrzeń specjalna |
GT |
10.00-15.00 |
XVII Forum Rzeźników i Wędliniarzy / Mięso w Krainie Przypraw Organizator: Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP, MTP |
Pawilon 9 Przestrzeń specjalna |
PT |
Źródło: polagra-food.pl (wrzesień 2011)