Największy wpływ na kształtowanie się wskaźnika inflacji w październiku miały ceny żywności (wzrost o 1,1 proc), głównie warzywa (wzrost o 3,5 proc.), mięso (wzrost o 1,5 proc.) oraz pieczywo (o 0,6 proc). Szybciej od oczekiwań rosły również ceny obuwia i odzieży (o 3,1 proc.) oraz paliwa (o 3,4 proc.).
Spadek cen odnotowano natomiast w usługach i towarach związanych ze zdrowiem, rekreacją i kulturą.
W opinii analityków MG w listopadzie br. powinny ustabilizować się ceny odzieży, obuwia i paliw. Wolniej niż w październiku powinny także rosnąc ceny żywności. Eksperci MG szacują w listopadzie wzrost cen o 0,4 proc. Z kolei w ujęciu rocznym wskaźnik ten może rosnąć w tempie obserwowanym w październiku (4,3 proc.).
Źródło: mg.gov.pl Ministerstwo Gospodarki (listopad 2011)