Celem kontroli było zbadanie jakości handlowej przetworów owocowych i warzywnych, pod lupę wzięto dżemy, galaretki, marmolady, powidła oraz marynaty i sałatki i porównano ich zgodność z obowiązującymi przepisami oraz deklaracjami producentów. Kontrolą objęto przetwory owocowe i warzywne pochodzące z 89 zakładów przetwórczych.
Nieprawidłowości ujawniono aż w 47 podmiotach (tj. 53 proc. ogółu skontrolowanych). W zakresie oceny organoleptycznej oraz oznaczania parametrów fizykochemicznych skontrolowano 247 partii, o łącznej masie ponad 1 164 t, w tym: 59 partii przetworów owocowych, o łącznej masie około 41 t, 188 partii przetworów warzywnych (w tym grzybowych), o łącznej masie prawie 1 123 t. Natomiast w zakresie znakowania sprawdzono 311 partii, o łącznej masie prawie 976 t, w tym: 78 partii przetworów owocowych, o łącznej masie prawie 50 t, 233 partie przetworów warzywnych (w tym grzybowych), o łącznej masie prawie 926 t.
Oczywiście nie obeszło się bez wykrycia uchybień. Nieprawidłowości w zakresie oceny organoleptycznej oraz parametrów fizykochemicznych stwierdzono w przypadku 35 partii przetworów owocowych i warzywnych (co stanowiło 14 proc. partii), o łącznej masie ponad 93 t (co stanowiło 8 proc. masy), w tym: 6 partii przetworów owocowych, o łącznej masie prawie 3 t, 29 partii przetworów warzywnych, o łącznej masie ponad 90 t. Do najczęściej kwestionowanych cech organoleptycznych można zaliczyć: użycie surowców o wielkości nieodpowiadającej wymiarom określonym w dokumentacji, bądź surowców z objawami zepsucia oraz mało charakterystyczny dla danego produktu smak i zapach. Ponadto kwestionowano także: brak szczelności opakowań, zaniżoną kwasowość ogólną, zaniżoną masę odciekniętych warzyw, niezgodną z dokumentacją zawartość soli oraz zawyżone wartości pH.
Kontrola wykazała znaczącą liczbę nieprawidłowości. Deklaracji jakościowych w zakresie oceny organoleptycznej lub parametrów fizykochemicznych nie spełniało 14 proc. ogółu sprawdzonych partii, w tym: 10 proc. skontrolowanych partii przetworów owocowych oraz 15 proc. partii przetworów warzywnych. Nieprawidłowe oznakowanie stwierdzono w przypadku 46 proc. ogółu sprawdzonych partii, w tym: 37 proc. skontrolowanych partii przetworów owocowych i 49 proc. partii przetworów warzywnych.
W wyniku wykrytych nieprawidłowości wydano 53 decyzje administracyjne, w tym 22 decyzje w sprawie wymierzenia kary na łączną kwotę 31 700 zł, 8 mandatów na łączną kwotę 1 150 zł.
Źródło: ijhar-s.gov.pl