środa, 19 styczeń 2011 11:53

Produkują dżemy ze spleśniałych owoców

Napisane przez
Oceń ten artykuł
(1 Głos)

Jak co roku, wszystkie wojewódzkie inspektoraty JHARS przeprowadziły kontrolę jakości produktów spożywczych. Kontrola dotyczyła m.in. jakości handlowej przetworów owocowych i warzywnych.

 

Celem kontroli było zbadanie jakości handlowej przetworów owocowych i warzywnych, pod lupę wzięto dżemy, galaretki, marmolady, powidła oraz marynaty i sałatki i porównano ich zgodność z obowiązującymi przepisami oraz deklaracjami producentów. Kontrolą objęto przetwory owocowe i warzywne pochodzące z 89 zakładów przetwórczych.

 

Nieprawidłowości ujawniono aż w 47 podmiotach (tj. 53 proc. ogółu skontrolowanych). W zakresie oceny organoleptycznej oraz oznaczania parametrów fizykochemicznych skontrolowano 247 partii, o łącznej masie ponad 1 164 t, w tym: 59 partii przetworów owocowych, o łącznej masie około 41 t, 188 partii przetworów warzywnych (w tym grzybowych), o łącznej masie prawie 1 123 t. Natomiast w zakresie znakowania sprawdzono 311 partii, o łącznej masie prawie 976 t, w tym: 78 partii przetworów owocowych, o łącznej masie prawie 50 t, 233 partie przetworów warzywnych (w tym grzybowych), o łącznej masie prawie 926 t.

 

Oczywiście nie obeszło się bez wykrycia uchybień. Nieprawidłowości w zakresie oceny organoleptycznej oraz parametrów fizykochemicznych stwierdzono w przypadku 35 partii przetworów owocowych i warzywnych (co stanowiło 14 proc. partii), o łącznej masie ponad 93 t (co stanowiło 8 proc. masy), w tym: 6 partii przetworów owocowych, o łącznej masie prawie 3 t, 29 partii przetworów warzywnych, o łącznej masie ponad 90 t. Do najczęściej kwestionowanych cech organoleptycznych można zaliczyć: użycie surowców o wielkości nieodpowiadającej wymiarom określonym w dokumentacji, bądź surowców z objawami zepsucia oraz mało charakterystyczny dla danego produktu smak i zapach. Ponadto kwestionowano także: brak szczelności opakowań, zaniżoną kwasowość ogólną, zaniżoną masę odciekniętych warzyw, niezgodną z dokumentacją zawartość soli oraz zawyżone wartości pH.

 

Kontrola wykazała znaczącą liczbę nieprawidłowości. Deklaracji jakościowych w zakresie oceny organoleptycznej lub parametrów fizykochemicznych nie spełniało 14 proc. ogółu sprawdzonych partii, w tym: 10 proc. skontrolowanych partii przetworów owocowych oraz 15 proc. partii przetworów warzywnych. Nieprawidłowe oznakowanie stwierdzono w przypadku 46 proc. ogółu sprawdzonych partii, w tym: 37 proc. skontrolowanych partii przetworów owocowych i 49 proc. partii przetworów warzywnych.

 

W wyniku wykrytych nieprawidłowości wydano 53 decyzje administracyjne, w tym 22 decyzje w sprawie wymierzenia kary na łączną kwotę 31 700 zł, 8 mandatów na łączną kwotę 1 150 zł.


Źródło: ijhar-s.gov.pl

Skomentuj

Upewnij się że wpisałeś (*) wymagane informacje we wskazanym miejscu.\nPodstawowy kod HTML jest dozwolony.