piątek, 02 wrzesień 2011 09:54

Wzrośnie import rzepaku i oleju rzepakowego

Napisała
Oceń ten artykuł
(1 Głos)

Według najnowszych szacunków w sezonie 2011/12 światowa produkcja rzepaku będzie drugi z rzędu rok mniejsza i osiągnie 59,95 mln ton (w ciągu tygodnia szacunki zwiększyły się o szacowano 0,65 mln ton) czyli 0,9 mln ton mniej niż sezon wcześniej oraz 1,7 mniej niż przed dwoma laty.


Należy odnotować spadek zapasów początkowych dla bieżącego sezonu tj. w lipcu br. o 1,5 mln ton (do 5,7 mln ton) co spowoduje, że podaż światowa w bieżącym sezonie zmniejszy się o 2,4 mln ton do 64,7 mln ton.

W trakcie sezonu 2011/12 globalne zapasy rzepaku będą się stopniowo zmniejszać do około 5,3 mln ton pod koniec bieżącego sezonu zwłaszcza w UE.

Oil World podwyższył szacunki zbiorów we Francji, Polsce oraz Wielkiej Brytanii odpowiednio do 5,2 mln ton, 1,9 mln ton oraz 2,46 mln ton. Z drugiej strony przeszacowano w dół szacunki dla Niemiec (do 4,2 mln ton), Czech (do około 1 mln ton), Rumunii (do 0,7 mln ton) oraz Danii (do 0,49 mln ton).

Największe problemy ze zbiorem rzepaku wystąpiły w Niemczech na skutek nawalnych deszczy czy lokalnych podtopień tak, że niektórzy eksperci szacują zbiory nawet 3,9-4,1 mln ton. Zbiory zatem w UE będą na poziomie około 18,9 mln ton, czyli o około 5 mln ton mniej niż wynosi wewnętrzne zapotrzebowanie w Unii.

Nawet jeśli uda się zrealizować import 3,1 mln ton, to deficyt będzie skutkować spadkiem podaży o około 1,3 mln ton (-5 proc.) i przerobu o około 0,8 mln ton do 21,4 mln ton. W bieżącym sezonie Unia aby zaspokoić popyt na żywność, energię czy surowce dla przemysłu pozostanie zależna od importu olejów czy biodiesla.

Produkcja oleju rzepakowego w UE zmniejszy się o około 0,3 mln ton do 9,3 mln ton, a jego import wzrośnie w sezonie 2011/12 do poziomu około 582 tys. ton wobec 435 tys. ton sezon wcześniej.

Wobec ograniczonej podaży wzrośnie konkurencja pomiędzy importerami oleju rzepakowego zwłaszcza, że wzrośnie popyt Chin oraz USA.

Źródło: PSPO na podst. FAMMU/FAPA za Oil World 

Skomentuj

Upewnij się że wpisałeś (*) wymagane informacje we wskazanym miejscu.\nPodstawowy kod HTML jest dozwolony.