wtorek, 15 listopad 2011 08:19

Spożycie tłuszczów roślinnych będzie wzrastać

Napisała
Oceń ten artykuł
(1 Głos)

Instytut Ekonomiki Rolnictwa I Gospodarki żywnościowej opublikował Analizy Rynku Rzepaku. Eksperci szacują, że w bieżącym roku przemysł tłuszczowy po raz kolejny zmniejszy przerób rzepaku i produkcję surowego i rafinowanego oleju rzepakowego. Zwiększy natomiast produkcję margaryn, ze względu na utrzymujący się wysoki popyt eksportowy na tę grupę produktów.


W konsumpcji tłuszczów roślinnych w 2011 r. i w latach następnych będzie kontynuowany powolny trend wzrostowy. Przewiduje się, iż przy niewielkich zmianach w bezpośrednim ich spożyciu w gospodarstwach domowych, następować będzie dalszy wzrost ich zużycia w przemyśle spożywczym i gastronomii - napisano w raporcie.

Szacuje się, że w 2011 r. całkowite spożycie tłuszczów (także zwierzęcych) wyniesie 32,3 kg/os. i będzie o 0,6% wyższe niż w 2010 r. W strukturze spożycia tłuszczów tłuszcze roślinne stanowią 69%.

Jednocześnie ceny detaliczne tłuszczów roślinnych do końca 2011 r., a także w I półroczu 2012 r. będą systematycznie wzrastać, z uwagi na wysokie ceny surowców dla przemysłu tłuszczowego (krajowego rzepaku, jak i olejów z importu).

 


Źródło: „OilExpress", PSPO na podst.: IERiGś (listopad 2011) 

Skomentuj

Upewnij się że wpisałeś (*) wymagane informacje we wskazanym miejscu.\nPodstawowy kod HTML jest dozwolony.