Duże i średnie zakłady przemysłu tłuszczowego (liczące co najmniej 50 osób stałej załogi) wyprodukowały 295,0 tys. ton surowego oleju rzepakowego, tj. o blisko 10% mniej niż w analogicznym okresie poprzedniego roku. Produkcja oleju rzepakowego rafinowanego wyniosła 247,5 tys. ton i była o 20% mniejsza niż przed rokiem. Zmalała zarówno produkcja oleju rzepakowego na cele jadalne (o ok. 18% do 188,1 tys. ton), jak i techniczne (o 28% do 59,4 tys. ton).
Spadek produkcji oleju rzepakowego mógł rzutować na wyniki handlu zagranicznego tym produktem, tj. spadek eksportu i wzrost importu. Według wstępnych danych Ministerstwa Finansów, w okresie styczeń-lipiec 2011 polski eksport oleju rzepakowego wyniósł 82,6 tys. t i 84,4 mln euro, co w stosunku do analogicznego okresu w 2010 roku oznacza spadek odpowiednio aż o 40% i 8%. W analizowanym okresie br., podobnie jak w 2010 roku, największym odbiorcą oleju rzepakowego z Polski pozostały Niemcy i Czechy.
Jednocześnie podwoił się import oleju. W okresie pierwszych siedmiu miesięcy br. przywóz oleju do Polski wyniósł 37,2 tys. t i 38,4 mln euro, czyli był wyższy odpowiednio o 102% i 176% w relacji rocznej. Do największych dostawców oleju należały Niemcy oraz Szwajcaria.
Źródło: analizy.bgz.pl Bank BGŻ AgroMonitor Nr 215– 7 listopada 2011