czwartek, 04 sierpień 2011 13:54

Tendencje wzrostowe w skupie mleka

Napisała
Oceń ten artykuł
(1 Głos)

Od września 2010 r. utrzymują się wzrostowe tendencje w skupie mleka (wobec roku poprzedniego). Według danych GUS w czerwcu br. dostawy surowca do mleczarni zwiększyły się o niespełna 1 proc. w relacji miesięcznej, kształtując się na poziomie 823 mln litrów (o ponad 4 proc. wyższym niż przed rokiem).


Przyrost ten nie odbiega od notowanych zazwyczaj w czerwcu miesięcznych zmian wolumenu skupu. Łącznie w I półroczu br. mleczarnie zakupiły 4451,1mln l mleka, tj. o 2,5 proc. więcej niż w analogicznym okresie ubiegłego roku.

Wyższa podaż surowca przełożyła się na wzrost produkcji większości przetworów mleczarskich. W okresie styczeń-czerwiec br. wartość produkcji sprzedanej sektora zwiększyła się o 3,9 proc. w stosunku do ubiegłego roku. W tym czasie wytworzono o prawie 6 proc. więcej niż w 2010 r. serów świeżych i twarogu (188 tys. t) oraz o 3 proc. więcej jogurtów (256,8 mln l). W odpowiedzi na wzrost cen na rynkach światowych i duże możliwości eksportu, aż o 14 proc. w relacji rocznej do 68,5 tys. t zwiększyła się produkcja mleka w proszku.

Nieznacznie obniżyła się natomiast produkcja serów dojrzewających – o 0,4 proc. do 125 tys. t, choć już w samym czerwcu kształtowała się na poziomie o prawie 5 proc. wyższym niż rok wcześniej. Mniej niż przed rokiem wytworzono także masła (o 0,4 proc. – 86,7 tys. t) oraz śmietany (o 11 proc. – 102,9 mln l). Co ciekawe, pomimo niższej produkcji masła, istotnie zwiększył się wolumen jego eksportu. W okresie pierwszych pięciu miesięcy br. na rynkach zagranicznych sprzedano 16,2 tys. t tego produktu, tj. o 26 proc. więcej niż w analogicznym okresie ubiegłego roku. Tak duży przyrost był możliwy dzięki zwiększonym dostawom do Niemiec (o 18 proc.), Niderlandów (o ponad 118 proc.) oraz Uzbekistanu, który w ubiegłym roku nie figurował na liście odbiorców polskiego masła.

Nieznacznie, bo o niespełna 1 proc. w relacji rocznej, wzrosła także ilość wyeksportowanej serwatki, niemniej jej udział w wartości całego wywozu nie sięga 10 proc. W przypadku pozostałych produktów odnotowano spadek wolumenu sprzedaży zagranicznej. Eksport serów i twarogów obniżył się o około 4 proc. w relacji rocznej do 57,2 tys. t, jogurtów, maślanki o 3 proc. do 53,4 tys. t, zaś mleka płynnego i śmietany o 21 proc. do 82,3 tys. ton.

Wysokie ceny przetworów sprawiły natomiast, że całkowita wartość eksportu artykułów mlecznych zwiększyła się o około 17 proc. do 511,4 mln euro, w tym mleka w proszku o 25 proc. do 96,6 mln euro, masła o 69 proc. do 62,8 mln euro, serów o 10 proc. do 183,2 mln euro, a maślanki, jogurtów itp. utrzymała się na poziomie z 2010 r., tj. 54,5 mln euro.

Po ożywieniu notowanym w ubiegłym roku, w przeciągu pierwszych pięciu miesięcy br. ponownie obniżyły się obroty handlowe z Rosją. Wartość eksportu przetworów mleczarskich do tego kraju zmniejszyła się o około 32 proc. do 16,6 mln euro.

Źródło: analizy.bgz.pl Bank BGŻ AgroMonitor Nr 201 – 01 sierpnia 2011 

Skomentuj

Upewnij się że wpisałeś (*) wymagane informacje we wskazanym miejscu.\nPodstawowy kod HTML jest dozwolony.