Turecki rząd planuje podnieść stawki celne na mięso. Tureccy hodowcy czekają na decyzję Rady Ministrów w odniesieniu do zmian stawek celnych na import mięsa. W grudniu br. cła importowe na mięso wołowe obniżono ze 135 proc. do 30 proc. Następnie 15 marca 2011 r. Ankara podjęła kolejną decyzję o zmianie stawek celnych na import mięsa, które zostały podwyższone z 30 proc. do 45 proc, by chronić krajowych hodowców.
Jak informuje w wywiadzie dla Bloomberg HT Minister Rolnictwa i Spraw Wiejskich Mehdi Eker, podwyżka stawek celnych na import mięsa wołowego w najbliższym czasie jest nieunikniona. Eker dodał, że ministerstwo obecnie zapewnia hodowcom dopłaty rządowe w wysokości 300 TL do każdej sztuki rejestrowanego bydła, aby konkurowali na rynku z tańszym importem.
Zdaniem Ministra Ekera nowe rozporządzenie w sprawie wzrostu stawek celnych na import mięsa obecnie czeka na podpisy Rady Ministrów. W jego opinii stawka celna rzędu 60 proc. byłaby rozsądnym rozwiązaniem.
Źródło: ankara.trade.gov.pl, strona internetowa gazety Dunya z dn. 09.05.2011r.
Najnowsze od AgroMY
Skomentuj
Upewnij się że wpisałeś (*) wymagane informacje we wskazanym miejscu.\nPodstawowy kod HTML jest dozwolony.