środa, 14 wrzesień 2011 09:57

Dobry rok dla chorwackich cukrowni

Napisała
Oceń ten artykuł
(1 Głos)

Rozpoczyna się kampania cukrowa w trzech chorwackich cukrowniach. Prace ruszyły już w cukrowni w Osijeku, która w 2011 r. zainwestowała w modernizację technologiczną 10 mln euro. Według Ilije Nedicia, prezesa Zarządu Cukrowni Osijek, tegoroczna kampania cukrowa potrwa ok. 100 dni.


Planowane jest przetworzenie ok. 600 tys. ton buraków cukrowych, z których najwięcej pochodzi z upraw krajowych. Ok. 150 tys. ton importuje się z Serbii, a 25 tys. z Węgier. Z tegorocznego przerobu buraków ma powstać ok. 85 tys. ton cukru, 25 tys. ton wysłodków buraczanych i ok. 20 tys. ton melasy. Produkty te będą sprzedawane nie tylko na rynku krajowym, ale także unijnym. Viro, cukrownia z Viroviticy, niedługo rozpocznie kampanię cukrową, w trakcie której przerobi od 550 tys. do 580 tys. buraków cukrowych oczekując wyniku 80 tys. ton wyprodukowanego cukru.

Županjska cukrownia Sladorana planuje przerobić ok. 530 tys. ton buraków cukrowych i wyprodukować 75 tys. ton cukru. Prezes Zarządu cukrowni w Županji, Luka Burilović, mówi, że to dobry rok dla wytwórców cukru, gdyż jego jakość będzie o wiele wyższa. Cukrownia Sladorana oprócz buraków przerobi też 29,6 tys. ton trzciny cukrowej. Cukrownia z Županji jest nastawiona na eksport swoich produktów. Ponad 50 proc. przychodów ze sprzedaży osiąga poza rynkiem chorwackim. Trend wzrostu cen cukru, który trwa obecnie w Unii Europejskiej, pozytywnie wpływa na rezultat finansowy chorwackich cukrowni.

Źródło: zagrzeb.trade.gov.pl, Privredni vjesnik 

Skomentuj

Upewnij się że wpisałeś (*) wymagane informacje we wskazanym miejscu.\nPodstawowy kod HTML jest dozwolony.