wtorek, 08 luty 2011 10:44

Hiszpania z roku na rok zbiera coraz więcej marchwi

Napisała
Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Jak pokazują europejskie wyniki zbiorów z ostatnich 10 lat, w Hiszpanii rolnicy zbierają z roku na rok coraz więcej marchwi. Niestety nie przekłada się to w znaczącym stopniu na ilość spożywanej marchwi w tym kraju. Dlatego też aż 23 proc. ogólnej produkcji trafia na stoły zagranicznych sąsiadów.

 

 

Rolnictwo hiszpańskie zbiera spore, a wręcz coraz większe, żniwa marchwi. Widać to szczególnie w ostatnich 10 latach. W roku 2009 zbiory marchwi sięgnęły 430 tys. ton, podczas gdy 10 lat temu 250 tys. ton. Tak bardzo zwiększona produkcja tego warzywa niestety nie przekłada się znacznie na zwiększenie jego spożycia w tym kraju. We wspomnianym roku 2009 średnie spożycie marchwi w przeliczeniu na jednego obywatela wynosiło ok. 4,2 kg, podczas gdy pięć lat wcześniej wynosiło ono 3,98 kg. Różnica niewielka. Dlatego też znaczna część wyprodukowanej marchwi trafia na rynki innych państw.

Hiszpania co roku eksportuje ok. 113 tys. ton tego warzywa. Zatem eksport stanowi aż 23 proc. ogólnej produkcji. Ok. 35 proc. marchwi trafia do krajowej konsumpcji, ok. 20 proc. na cele przemysłowe, a ok. 9 proc. do gastronomii.

 

Źródło: FAMMU/FAPA

Skomentuj

Upewnij się że wpisałeś (*) wymagane informacje we wskazanym miejscu.\nPodstawowy kod HTML jest dozwolony.