Rolnictwo hiszpańskie zbiera spore, a wręcz coraz większe, żniwa marchwi. Widać to szczególnie w ostatnich 10 latach. W roku 2009 zbiory marchwi sięgnęły 430 tys. ton, podczas gdy 10 lat temu 250 tys. ton. Tak bardzo zwiększona produkcja tego warzywa niestety nie przekłada się znacznie na zwiększenie jego spożycia w tym kraju. We wspomnianym roku 2009 średnie spożycie marchwi w przeliczeniu na jednego obywatela wynosiło ok. 4,2 kg, podczas gdy pięć lat wcześniej wynosiło ono 3,98 kg. Różnica niewielka. Dlatego też znaczna część wyprodukowanej marchwi trafia na rynki innych państw.
Hiszpania co roku eksportuje ok. 113 tys. ton tego warzywa. Zatem eksport stanowi aż 23 proc. ogólnej produkcji. Ok. 35 proc. marchwi trafia do krajowej konsumpcji, ok. 20 proc. na cele przemysłowe, a ok. 9 proc. do gastronomii.
Źródło: FAMMU/FAPA