środa, 11 maj 2011 08:57

Kondycja mleczarni się pogarsza. Dlaczego?

Napisała
Oceń ten artykuł
(2 głosów)

Istotny wzrost cen skupu mleka szczególnie w IV kwartale oraz mniejszy przerób mleka przyczyniły się do pogorszenia kondycji finansowej przedsiębiorstw zajmujących się przetwórstwem mleka (za: Rynek mleka, IERiGŻ, kwiecień 2011) – piszą eksperci Banku BGŻ w najnowszym AgroTygodniu.


Wartość produkcji sprzedanej
Według GUS, w 2010 roku produkcja sprzedana w przedsiębiorstwach zajmujących się wytwarzaniem wyrobów mleczarskich zatrudniających powyżej 49 osób osiągnęła poziom 20568,7 mln zł. W stosunku do 2009 roku oznacza to wzrost o 1,9 proc. (Nakłady i wyniki przemysłu w 2010 roku, kwiecień 2011).
Dynamika wzrostu produkcji sprzedanej w omawianej grupie przedsiębiorstw była niższa niż w przypadku przedsiębiorstw zajmujących się produkcją artykułów spożywczych ogółem, gdzie odnotowano wzrost produkcji sprzedanej w relacji rocznej na poziomie 4,8 proc.

Wartość wskaźników rentowności obrotu
GUS podaje, że w przedsiębiorstwach zajmujących się wytwarzaniem wyrobów mleczarskich zatrudniających powyżej 49 osób i prowadzących księgi rachunkowe, wskaźnik rentowności obrotu brutto i netto w 2010 roku wyniósł odpowiednio 3,0 proc. i 2,5 proc. Dla porównania, w 2009 roku ukształtował się on na poziomie odpowiednio 4,3 proc. i 3,7 proc.

Tradycyjnie nieco lepsze wyniki odnotowano dla przemysłu spożywczego ogółem, gdzie wskaźnik rentowności obrotu brutto i netto w 2010 roku osiągnął odpowiednio wartość 5,0 proc. i 4,2 proc. (w 2009 roku 5,0 proc. i 4,3 proc.). (GUS definiuje wskaźnik rentowności obrotu brutto [netto] jako relację wyniku finansowego brutto [netto] do przychodów z całokształtu działalności.)

Wyższa wartość wskaźników płynności finansowej
Jeśli chodzi o wskaźniki płynności finansowej I i II stopnia w przedsiębiorstwach zajmujących się wytwarzaniem wyrobów mleczarskich zatrudniających powyżej 49 osób i prowadzących księgi rachunkowe, w 2010 roku przyjęły one wartość odpowiednio 30 proc. i 113,7 proc. (w 2009 roku 26,8 proc. i 113,0 proc.).

Wartości wskaźników płynności finansowej I i II stopnia w przedsiębiorstwach zajmujących się wytwarzaniem artykułów spożywczych ogółem - zatrudniających powyżej 49 osób i prowadzących księgi rachunkowe - były niższe (22,2 proc. i 94,7 proc. w 2010 roku oraz 24,2 proc. i 95,1 proc. w 2009 roku). (GUS definiuje wskaźnik płynności finansowej I stopnia jako relację inwestycji krótkoterminowych do zobowiązań krótkoterminowych. Za wskaźnik płynności finansowej II stopnia GUS przyjmuje relacjęinwestycji krótkoterminowych i należności krótkoterminowych do zobowiązań krótkoterminowych).

Źródło: analizy.bgz.pl AgroMonitor Nr 189 – 9 maj 2011

Skomentuj

Upewnij się że wpisałeś (*) wymagane informacje we wskazanym miejscu.\nPodstawowy kod HTML jest dozwolony.