Wysokie ceny cukru w Polsce oznaczają także wysokie koszty produkcji miodu i zyski pszczelarzy na poziomie zerowym lub wręcz ujemnym. Tym samym można przypuszczać, że ceny miodu także pójdą w górę w najbliższym czasie. Powodem tego najprawdopodobniej będą dotychczasowe wysokie ceny cukru, małe zbiory oraz kiepskie zarobki pszczelarzy z poprzednich sezonów, co sprawia, że nie ma pieniędzy na inwestowanie w pasieki, zakup cukru oraz leki.
Gdy pogoda nie sprzyja pracy pszczół, rodziny pszczele skarmia się syropem z cukru, a to oznacza wysokie wydatki dla pszczelarzy. Właściciele pasiek narzekają, bo już w ostatnich dwóch sezonach sytuacja była bardzo ciężka. Bezustanne ulewy nie pozwalały pszczołom pracować. Trzeba było je dokarmiać cukrem. Niestety państwo nie pomaga pszczelarzom jak kiedyś, gdy była możliwość kupna określonej ilości tego surowca po preferencyjnej cenie.
Bywały gospodarstwa pszczelarskie, które w ubiegłym roku nie zebrały ani kilograma miodu. A te, którym się to udało, nie miały go za wiele.