czwartek, 18 sierpień 2011 11:58

Oliwki pod kontrolą

Napisała
Oceń ten artykuł
(1 Głos)

W II kwartale 2011 roku skontrolowano 7 podmiotów zajmujących się wprowadzaniem do obrotu oliwy z oliwek, podczas gdy w I kwartale 2010 roku 4 podmioty. Spośród 7 ww. podmiotów, 1 podmiot został objęty kontrolą po raz pierwszy.


Skontrolowano trzy kategorie oliwy z oliwek, które zgodnie z rozporządzeniem UE mogą być wprowadzane do obrotu na etapie detalicznym, tj. oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia najwyższej jakości (Ekstra Virgin), oliwę z oliwek - złożoną z rafinowanej oliwy z oliwek i oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia oraz oliwę z wytłoczyn z oliwek. Kontrolowana oliwa z oliwek była sprowadzona do Polski z dwóch krajów Unii Europejskiej, tj. Hiszpanii oraz Włoch.

Dokładnie przebadane
Najliczniej skontrolowaną kategorią oliwy z oliwek była oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia najwyższej jakości (Extra Virgin). W zakresie parametrów fizykochemicznych stanowiła ona 57,1 proc. partii poddanych kontroli, natomiast w zakresie prawidłowości znakowania – 60,9 proc. partii.

Nie było źle
Podczas bieżącej kontroli jakości handlowej oliwy z oliwek, podobnie jak podczas kontroli przeprowadzonej w I kwartale 2010 roku, nie stwierdzono nieprawidłowości w zakresie parametrów fizykochemicznych oliwy z oliwek. Niezgodnie z wymaganiami obowiązujących przepisów UE i krajowych było oznakowane 17,4 proc. skontrolowanych partii oliwy z oliwek (21,9 proc. skontrolowanej objętości). Kwestionowane partie oliwy z oliwy pochodziły z Hiszpanii. W porównaniu z I kwartałem 2010 roku zaobserwowano wzrost o 9,1 p.p. udziału liczby partii oliwy z oliwek nieprawidłowo oznakowanych.

Problemy z oznakowaniem
Podczas przeprowadzonej kontroli stwierdzono, że wymagań w zakresie znakowania nie spełniały 2 partie oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia najwyższej jakości (Extra Virgin), tj. 14,3 proc. skontrolowanych partii oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia najwyższej jakości o łącznej objętości 2 796,0 l (12,0 proc. skontrolowanej objętości oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia najwyższej jakości).

Sankcje
W związku z zaistniałymi nieprawidłowościami w zakresie jakości handlowej oliwy z oliwek, wojewódzkie inspektoraty JHARS zastosowały następujące sankcje:
wydały 4 decyzje administracyjne, tj.:
- 4 decyzje nakazujące poddanie zabiegom prawidłowego oznakowania partii towaru o łącznej objętości 8 531,5 l,
- nałożyły 1 grzywnę w drodze mandatu karnego na kwotę 150 zł, za brak zgłoszenia prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie produkcji, składowania, konfekcjonowania lub obrotu artykułami rolno-spożywczymi do właściwego miejscowo Wojewódzkiego Inspektora JHARS.

Ponadto wojewódzkie inspektoraty JHARS wydały 2 zalecenia pokontrolne.

Źródło: ijhar-s.gov.pl Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (sierpień 2011) 

Skomentuj

Upewnij się że wpisałeś (*) wymagane informacje we wskazanym miejscu.\nPodstawowy kod HTML jest dozwolony.