Nowa edycja stosuje 3 określenia odnoszące się do poziomu glukozynolanów w odmianach rzepaku:
- Odmiana wytwarzająca nasiona o zawartości glukozynolanów między 18 a 25 µmol/g oraz zawartości kwasu erukowego nie większej niż 2% całkowitej zawartości kwasów tłuszczowych (odmiana 00) (30),
- Odmiana wytwarzająca nasiona o maksymalnej zawartości glukozynolanów 18 µmol/g oraz zawartości kwasu erukowego nie większej niż 2% całkowitej zawartości kwasów tłuszczowych (38),
- Odmiana sklasyfikowana przez jedne Państwa członkowskie jako wytwarzająca nasiona o zawartości glukozynolanów pomiędzy 18 a 25 µmol/g, a przez inne jako odmiana o maksymalnym poziomie glukozynolanów do 18 µmol/g oraz zawartości kwasu erukowego nie większej niż 2% całkowitej zawartości kwasów tłuszczowych (39).
Większość odmian rzepaku opisanych w CCA charakteryzuje się maksymalnym poziomem glukozynolanów 18 µmol. Natomiast w Polsce i kilku innych krajach UE obowiązuje maksymalny poziom glukozynolanów 15 µmol.
Wspólny katalog powstał w 1970 r., a tworzony jest na podstawie katalogów krajowych państw członkowskich. Materiał siewny ujęty w CCA jest przedmiotem wolnej wymiany handlowej wewnątrz Wspólnoty.
Źródło: PSPO, „OilExpress" Agnieszka Słodowa