piątek, 09 grudzień 2011 14:08

Dobra passa przetwórstwa mleka

Napisała
Oceń ten artykuł
(1 Głos)

 

Nieznacznie wyższy niż w ubiegłym roku skup mleka przełożył się na wzrost produkcji praktycznie wszystkich przetworów mleczarskich, poza śmietaną. W okresie styczeń-październik br. przedsiębiorstwa zatrudniające 50 osób i więcej wyprodukowały o ponad 9% mniej śmietany niż rok wcześniej. Niemniej, już w samym październiku br. jej produkcja wzrosła o 16% względem września br.


Ze względu na korzystną sytuację na rynkach światowych i wysokie ceny, w okresie pierwszych dziesięciu miesięcy br. aż o 17% (do 123 tys. t) zwiększyła się produkcja mleka w proszku.

Więcej wytworzono także serów, zarówno świeżych – o około 3% w relacji rocznej do 307 tys. t – jak i dojrzewających – o ponad 2% do 225 tys. ton. Zaczęła rosnąć również produkcja masła – w październiku wyprodukowano go o około 3% (do 15,6 tys. t) więcej niż we wrześniu br.

 


Źródło: analizy.bgz.pl Bank BGŻ AgroMonitor Nr 219 – 5 grudnia 2011 

Skomentuj

Upewnij się że wpisałeś (*) wymagane informacje we wskazanym miejscu.\nPodstawowy kod HTML jest dozwolony.