środa, 06 lipiec 2011 07:12

Które laboratorium kontroluje warzywa?

Napisała
Oceń ten artykuł
(1 Głos)

Główny Inspektor Ochrony Roślin i Nasiennictwa informuje, że zgodnie z postanowieniami protokołu uzgodnień pomiędzy Federalną Służbą ds. Nadzoru w Sferze Ochrony Praw Konsumenta i Zdrowia Człowieka a Dyrekcją Generalną ds. Zdrowia i Konsumentów w sprawie wywozu warzyw z Unii Europejskiej do Federacji Rosyjskiej, Polska wytypowała Państwowy Instytut Weterynaryjny – Państwowy Instytut Badawczy w Puławach jako laboratorium akredytowane do przeprowadzania kontroli warzyw pod kątem obecności szczepu E.coli O104.


Dane tego laboratorium zostały przekazane do Komisji Europejskiej w dniu 22 czerwca br.

W dniu 24 czerwca 2011 r., po otrzymaniu z Głównego Inspektoratu Sanitarnego dodatkowego wykazu, Komisji Europejskiej przekazana została lista 16 wojewódzkich laboratoriów Państwowej Inspekcji Sanitarnej, wykonujących na terenie Polski badania monitoringowe na obecność E.coli na warzywach.

Źródło: minrol.gov.pl Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi (lipiec 2011)

Skomentuj

Upewnij się że wpisałeś (*) wymagane informacje we wskazanym miejscu.\nPodstawowy kod HTML jest dozwolony.