piątek, 14 październik 2011 12:08

Ceny tłuszczów nie topnieją

Napisała
Oceń ten artykuł
(1 Głos)

We wrześniu br. opracowany przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) indeks światowych cen żywności osiągnął poziom 225 punktów. W stosunku do sierpnia br. obniżył się o 2% tj. 4,5 punktu, głównie wskutek spadku wartości indeksu światowych cen cukru, zbóż oraz olejów.


Niemniej, jego wartość wciąż kształtuje się na historycznie wysokim poziomie. Mimo iż pozostaje niższa o 13 punktów w stosunku do rekordowego wyniku z lutego 2011 roku, jest wyższa o 31 punktów w odniesieniu do września 2010 roku.

Jeśli chodzi o indeks światowych cen olejów i tłuszczów, we wrześniu br. wyniósł on 238 punktów (co oznacza, iż we wrześniu br. ceny monitorowane przez FAO były o 138% wyższe niż przeciętnie w latach 2002-2004). Mimo że wartość omawianego indeksu od marca br. pozostaje w tendencji spadkowej, wciąż kształtuje się na historycznie wysokich poziomach.

W analizowanym okresie na światowe ceny olejów/tłuszczów oddziaływał m.in. stosunkowo wysoki poziom produkcji i zapasów oleju palmowego oraz zwiększająca się podaż eksportowa oleju słonecznikowego, będąca konsekwencją wysokich zbiorów m.in. w basenie Morza Czarnego.

Źródło: analizy.bgz.pl Bank BGŻ AgroMonitor Nr 211 – 10 października 2011 

Skomentuj

Upewnij się że wpisałeś (*) wymagane informacje we wskazanym miejscu.\nPodstawowy kod HTML jest dozwolony.