Ocenia się, że główną przyczyną spadku areału uprawy była przeprowadzona reforma rynku cukru, która zaczęła być wdrażana od 2006 roku. Najważniejsze zmiany z punktu widzenia producentów buraków, dotyczyły zmniejszenia kwoty produkcyjnej cukru, a także obniżenia ceny minimalnej za buraki cukrowe do poziomu 26,29 euro/t (zawartość cukru 16%).
Ponadto, w przypadku polskich producentów o wysokości ceny decydował kurs walutowy euro/zł. Wprowadzone regulacje przełożyły się na zmniejszenie opłacalności uprawy buraków, dlatego wielu producentów w kraju w kolejnych latach rezygnowało z prowadzenia tej produkcji.
Według szacunków Głównego Urzędu Statystycznego, tegoroczne zbiory mają wynieść 10,3 mln t, i być o 5,1% wyższe w porównaniu do 2010 roku. Wynika to, ze wzrostu średniego plonu buraków cukrowych w kraju, który zgodnie z powyższymi szacunkami może ukształtować się na poziomie 507dt/ha w porównaniu do 491dt/ha w roku poprzednim.
Sytuacja dochodowa producentów buraków cukrowych w bieżącym roku może się zatem poprawić, ale nie tylko ze względu na wzrost plonów. Wysoki kurs euro w stosunku do złotego sprawił, że minimalna cena płacona za buraki cukrowe wrażona w walucie krajowej wzrosła o 4,3% w stosunku do 2010 r. do 114,04 zł/t.
Ponadto zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 10 marca 2011 r. w sprawie warunków zakupu i dostawy buraków cukrowych przeznaczonych do produkcji cukru w ramach kwoty produkcyjnej cukru, producenci cukru zobowiązani są uwzględnić w cenie buraków nadwyżkę, którą uzyskają ze sprzedaży cukru po cenie przekraczającej 444,4 euro/t. Biorąc pod uwagę obecnie wysokie ceny cukru na rynku, będzie to miało przełożenie w postaci wyższych cen buraków cukrowych.
Źródło: analizy.bgz.pl Bank BGŻ AgroMonitor Nr 214 – 31 października 2011