Istnieje rozporządzenie wydane prze Unię Europejską dotyczące przepisów określających najwyższe dopuszczalne ilości pestycydów obecnych w warzywach i owocach wytwarzanych na terenie UE. Każdy producent od teraz będzie musiał się do nich dostosować. Rozporządzenie Komisji (UE) NR 915/2010 z dnia 12 października 2010 r. dotyczące wieloletniego skoordynowanego unijnego programu kontroli na lata 2011, 2012 i 2013, mającego na celu zapewnienie zgodności z najwyższymi dopuszczalnymi poziomami pozostałości pestycydów w żywności pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na jej powierzchni, oraz ocenę narażenia na nie konsumenta zakłada także we wskazanych latach (2011-2013) konieczność zebrania określonej liczby owoców w określonej kombinacji jako próbek dających obraz rzeczywistej zawartości pestycydów.
Które to produkty mają podlegać wspomnianej próbie określa załącznik I wyżej wymienionego rozporządzenia, natomiast załącznik nr II wskazuje ilość koniecznych próbek. W Polsce corocznej kontroli ma podlegać 45 próbek. Razem ze wszystkich 27 krajów powinno być pobranych 642 próbki. Przykładowo, w produkcji ogrodniczej kontroli podlegać będą losowo wybrane warzywa i owoce m.in.: marchew, fasola w strąkach, ogórek, pomarańcze bądź mandarynki, gruszki, ziemianki, szpinak, bakłażany, banany, kalafior, winogrona, sok pomarańczowy, groch, papryka słodka, jabłka, kapusta, por, sałata, pomidory, brzoskwinie a także truskawki.
Źródło: FAMMU/FAPA