Jak sugerują specjaliści Banku BGŻ, podwyżki były konsekwencją utrzymywania się korzystnej sytuacji na rynku zbytu przetworów mleczarskich, gdzie w ubiegłym miesiącu średnia cena monitorowanych przez MRiRW artykułów wzrosła od 2 proc. w przypadku serów i przetworów płynnych do ponad 3 proc. w odniesieniu do tzw. commodities (mleko w proszku, masło w blokach).
Stabilizacja i wzrot cen
Biorąc pod uwagę rosnący wolumen skupu oraz czynniki sezonowe, w kolejnych miesiącach prawdopodobna jest stabilizacja, a następnie niewielkie spadki cen skupu mleka. Co ciekawe, podobnie jak w lutym br. najwyższe ceny odnotowano w województwie zachodniopomorskim – 130,52 zł/hl, co oznacza wzrost o prawie 5 proc. w relacji miesięcznej. Jeszcze dwa lata temu region ten znajdował się na szóstej pozycji, a rolnicy otrzymywali mniej więcej tyle, ile średnio w kraju (88,19 zł/hl wobec 87,05 zł/hl). Tradycyjnie wysokie ceny notowane były także w województwie podlaskim – około 128,44 zł/hl, gdzie zlokalizowane są największe zakłady w Polsce, które już w lutym niejednokrotnie oferowały rolnikom 140 zł/hl. Ogółem w regionie tym w ubiegłym miesiącu za mleko płacono o 5 proc. więcej niż w lutym, co świadczyć może o rosnących problemach z zaopatrzeniem w surowiec.
Gdzie płacili najwięcej?
Powyżej średniej krajowej rolnicy otrzymywali także w województwie warmińsko-mazurskim – w marcu br. było to 124,43 zł/hl, wzrost o 4 proc. w relacji miesięcznej – oraz pomorskim – 123,63 zł/hl, +6 proc., najwyższy wzrost w skali miesięcznej wśród wszystkich województw. Znacznie poniżej 110 zł/hl kształtowały si ę natomiast ceny w województwie małopolskim i podkarpackim, a więc w regionach, gdzie stopniowo zanika produkcja mleka ze względu na niesprzyjające warunki naturalne.
Źródło: analizy.bgz.pl AgroTydzień (Nr 187 – 26 kwietnia 2011) Bank BGŻ