czwartek, 29 grudzień 2011 10:47

Zainteresowanie trzodą spadło?

Napisała
Oceń ten artykuł
(1 Głos)

Według danych opublikowanych przez GUS, w 2010 r. w produkcji zwierzęcej, przy zmniejszonych zbiorach zbóż i wzroście ich cen oraz spadku cen żywca rzeźnego odnotowano spadek zainteresowania krajową produkcją trzody chlewnej (spadek ilości loch prośnych, przy wzroście pogłowia trzody chlewnej).


Odnotowano także dalsze zahamowanie zainteresowania odchowem bydła krajowego (spadek ilości krów i nieznaczny spadek pogłowia bydła), oraz spadek wolumenu produkcji mleka, znaczne zwiększenie wolumenu produkcji drobiarskiej.

Globalna produkcja zwierzęca w cenach bieżących (39568,3 mln zł) była o 4,1% większa od notowanej przed rokiem. Wzrost produkcji wynikał przede wszystkim ze wzrostu produkcji mleka krowiego (o 15,5%).

W porównaniu z rokiem poprzednim odnotowano spadek produkcji globalnej żywca rzeźnego. Krajowa produkcja żywca wieprzowego kształtowała się na jeszcze niższym poziomie niż w okresie załamania w 2008 r. (9958,1 mln zł). W 2010 r. krajowa produkcja żywca wieprzowego wynosiła 9269,8 mln zł. i była niższa (o 7,6%) niż przed rokiem.

Zmniejszyła się również produkcja jaj (o 8,0%). Wzrosła produkcja żywca drobiowego (o 4,5%) i produkcja żywca wołowego (bez cieląt) o 1,0%. W 2010 r. w strukturze towarowej produkcji rolniczej udział towarowej produkcji zwierzęcej zmniejszył się do 55,1% wobec 56,3% w roku poprzednim. W 2010 r., w porównaniu z rokiem poprzednim, udział sprzedaży żywca rzeźnego w towarowej produkcji zwierzęcej (w cenach bieżących) – przy spadku udziału trzody chlewnej (o 1,8 pkt. proc.) i udziału produkcji żywca wołowego (o 0,4 pkt. proc.) oraz udziału jaj kurzych (o 0,9 pkt. proc.) – wynosił 56,1%, podczas gdy w 2009 r. -58,4%.

W skali roku zwiększył się udział produkcji mleka krowiego (o 3 pkt. proc.), przy niezmienionym udziale żywca drobiowego (19,9%).

W ostatnich latach udział skupu podstawowych produktów zwierzęcych w produkcji kształtował się następująco:
• żywca rzeźnego – w 2008 r. – 80,3%, w 2009 r. – 82,7%, w 2010 r. – 85,5%,
• mleka – w 2008 r. – 72,0% i w 2009 r. – 73,5%, w 2010 r. – 73,5%

W 2010 r. w bilansie mięsa, tłuszczów i podrobów (w wadze schłodzonej) import mięsa surowego, podrobów i tłuszczów oraz przetworów na 1 mieszkańca wynosił 17,0 kg wobec 17,4 kg w 2009 r. i 15,3 kg w 2008 r. Malejący import wynikał przede wszystkim ze wzrostu produkcji mięsa wieprzowego (w stosunku do 2009 r. – o 9,8%) oraz drobiowego (w stosunku do 2009 r. – o 10,4%). W przeliczeniu na 1 mieszkańca produkcja mięsa wieprzowego w 2010 r. wynosiła 39,7 kg, w 2009 r. – 36,2 kg; podczas gdy w 2008 r. – 40,2 kg.

W 2010 r. eksport mięsa surowego, podrobów i tłuszczów oraz przetworów w przeliczeniu na 1 mieszkańca wyniósł 35,3 kg wobec 26,7 kg przed rokiem i 26,9 kg w 2008 r. W 2010 r. wskutek spadku importu mięsa surowego, podrobów i tłuszczów oraz przetworów przewaga eksportu nad importem zwiększyła się w stosunku do lat poprzednich i wynosiła 697 tys. t, wobec 356 tys. t przed rokiem i 440 tys. ton w 2008 r.

 


Źródło: stat.gov.pl GUS „Produkcja i handel zagraniczny produktami rolnymi w 2010 r." (grudzień 2011) 

Skomentuj

Upewnij się że wpisałeś (*) wymagane informacje we wskazanym miejscu.\nPodstawowy kod HTML jest dozwolony.