Odnotowano także dalsze zahamowanie zainteresowania odchowem bydła krajowego (spadek ilości krów i nieznaczny spadek pogłowia bydła), oraz spadek wolumenu produkcji mleka, znaczne zwiększenie wolumenu produkcji drobiarskiej.
Globalna produkcja zwierzęca w cenach bieżących (39568,3 mln zł) była o 4,1% większa od notowanej przed rokiem. Wzrost produkcji wynikał przede wszystkim ze wzrostu produkcji mleka krowiego (o 15,5%).
W porównaniu z rokiem poprzednim odnotowano spadek produkcji globalnej żywca rzeźnego. Krajowa produkcja żywca wieprzowego kształtowała się na jeszcze niższym poziomie niż w okresie załamania w 2008 r. (9958,1 mln zł). W 2010 r. krajowa produkcja żywca wieprzowego wynosiła 9269,8 mln zł. i była niższa (o 7,6%) niż przed rokiem.
Zmniejszyła się również produkcja jaj (o 8,0%). Wzrosła produkcja żywca drobiowego (o 4,5%) i produkcja żywca wołowego (bez cieląt) o 1,0%. W 2010 r. w strukturze towarowej produkcji rolniczej udział towarowej produkcji zwierzęcej zmniejszył się do 55,1% wobec 56,3% w roku poprzednim. W 2010 r., w porównaniu z rokiem poprzednim, udział sprzedaży żywca rzeźnego w towarowej produkcji zwierzęcej (w cenach bieżących) – przy spadku udziału trzody chlewnej (o 1,8 pkt. proc.) i udziału produkcji żywca wołowego (o 0,4 pkt. proc.) oraz udziału jaj kurzych (o 0,9 pkt. proc.) – wynosił 56,1%, podczas gdy w 2009 r. -58,4%.
W skali roku zwiększył się udział produkcji mleka krowiego (o 3 pkt. proc.), przy niezmienionym udziale żywca drobiowego (19,9%).
W ostatnich latach udział skupu podstawowych produktów zwierzęcych w produkcji kształtował się następująco:
• żywca rzeźnego – w 2008 r. – 80,3%, w 2009 r. – 82,7%, w 2010 r. – 85,5%,
• mleka – w 2008 r. – 72,0% i w 2009 r. – 73,5%, w 2010 r. – 73,5%
W 2010 r. w bilansie mięsa, tłuszczów i podrobów (w wadze schłodzonej) import mięsa surowego, podrobów i tłuszczów oraz przetworów na 1 mieszkańca wynosił 17,0 kg wobec 17,4 kg w 2009 r. i 15,3 kg w 2008 r. Malejący import wynikał przede wszystkim ze wzrostu produkcji mięsa wieprzowego (w stosunku do 2009 r. – o 9,8%) oraz drobiowego (w stosunku do 2009 r. – o 10,4%). W przeliczeniu na 1 mieszkańca produkcja mięsa wieprzowego w 2010 r. wynosiła 39,7 kg, w 2009 r. – 36,2 kg; podczas gdy w 2008 r. – 40,2 kg.
W 2010 r. eksport mięsa surowego, podrobów i tłuszczów oraz przetworów w przeliczeniu na 1 mieszkańca wyniósł 35,3 kg wobec 26,7 kg przed rokiem i 26,9 kg w 2008 r. W 2010 r. wskutek spadku importu mięsa surowego, podrobów i tłuszczów oraz przetworów przewaga eksportu nad importem zwiększyła się w stosunku do lat poprzednich i wynosiła 697 tys. t, wobec 356 tys. t przed rokiem i 440 tys. ton w 2008 r.
Źródło: stat.gov.pl GUS „Produkcja i handel zagraniczny produktami rolnymi w 2010 r." (grudzień 2011)