piątek, 08 lipiec 2011 12:07

IJHARS sprawdził warzywa

Napisała
Oceń ten artykuł
(1 Głos)

W związku z informacjami wpływającymi do Głównego Inspektoratu JHARS oraz licznymi komunikatami prasowymi dotyczącymi bakterii wywołującej zatrucia pokarmowe po spożyciu warzyw, Główny Inspektor JHARS podjął decyzję o przeprowadzeniu kontroli doraźnej w zakresie jakości handlowej świeżych warzyw.


W pierwszym tygodniu czerwca, Wojewódzkie Inspektoraty JHARS w całym kraju, przeprowadziły kontrolę jakości handlowej świeżych warzyw. Głównym celem przedmiotowej kontroli było sprawdzenie prawidłowości znakowania krajem pochodzenia oraz możliwości identyfikacji partii na podstawie dokumentów towarzyszących. Zgodnie z zakresem kompetencji Inspekcji JHARS, kontrola ta nie obejmowała swym zakresem badań mikrobiologicznych.

Kontrolą objęto przede wszystkim pomidory, sałatę, ogórki, paprykę oraz w mniejszym zakresie inne gatunki świeżych warzyw i owoców.

Kontrolę przeprowadzono w 61 podmiotach gospodarczych, w tym w marketach (51 proc. ogółu), hurtowniach i centrach dystrybucyjnych (41 proc. ogółu) oraz w sklepach detalicznych na targowiskach (8 proc. ogółu).
Kontrolą objęto ogółem 451 partii o łącznej masie 191,8 t, w tym:
- 396 partii świeżych warzyw o masie 170,7 t,
- 55 partii świeżych owoców o masie 21,1 t.

Nieprawidłowości w zakresie znakowania oferowanych do sprzedaży świeżych owoców i warzyw stwierdzono w przypadku 6 proc. wszystkich skontrolowanych partii.

Polegały one na:
- braku informacji o kraju pochodzenia danej partii świeżych warzyw lub owoców,
- podaniu błędnej informacji na temat kraju pochodzenia, tj. na wywieszkach przy produkcie - - podawano więcej niż jeden kraj pochodzenia lub kraj pochodzenia inny niż na opakowaniu.

Źródło: ijhar-s.gov.pl Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (lipiec 2011)

Skomentuj

Upewnij się że wpisałeś (*) wymagane informacje we wskazanym miejscu.\nPodstawowy kod HTML jest dozwolony.