czwartek, 10 marzec 2011 13:30

Więcej serów i śmietany, mniej mleka w proszku i masła

Napisała
Oceń ten artykuł
(0 głosów)

 

Według danych, które zgromadziła Unia Europejska, w ubiegłym roku dostawy mleka do zakładów przetwórczych były wyższe niż w roku 2009. Eksperci twierdzą, że wiele zjawisk na „mlecznym” rynku wynika z pewnych trendów, które dopiero zaczynają się pojawiać.

 

 

W 2010 roku dostarczono dokładnie 133,7 mln ton płynnego mleka i było to o 1,26 proc. więcej niż w roku 2009. Najwyższy poziom produkcji odnotowano w zakresie wytwarzania serów i śmietany – tych wyprodukowano o 2,14 proc. więcej niż w 2009 roku. Mniej za to wyprodukowano masła. Tutaj ubytek w produkcji był równy 3,04 proc. w stosunku do 2009 roku. Jeszcze gorzej było w przypadku odtłuszczonego mleka w proszku, którego wyprodukowano aż o 8,02 proc. mniej niż przed rokiem.

 

Eksperci twierdzą, że potwierdza to tendencję wszystkich przedsiębiorstw z branży przetwórczej do przeznaczania coraz większej ilości surowca do produkcji artykułów galanteryjnych, czy do produkcji tzw. półproduktów.

 

Źródło: FAMMU/FAPA

 

Skomentuj

Upewnij się że wpisałeś (*) wymagane informacje we wskazanym miejscu.\nPodstawowy kod HTML jest dozwolony.