środa, 13 lipiec 2011 10:33

Bigos ze śliwką na imprezie w Madrycie

Napisała
Oceń ten artykuł
(1 Głos)

W dniu 1 lipca br., w ogrodach Ambasady RP w Madrycie, została uroczyście zainaugurowana polska Prezydencja w Radzie UE. Przyjęcie otworzyło krótkie wystąpienie Ambasadora RP w Madrycie, Pana Ryszarda Schnepfa oraz symboliczne przekazanie Polsce Prezydencji z rąk Pani Ambasador Węgier.


Wśród przybyłych gości byli obecni m.in.: Jan Krzysztof Bielecki, były premier RP, obecnie przewodniczący Rady Gospodarczej przy Prezesie RM, Diego López Garrido, hiszpański minister ds. europejskich, Ambasadorowie Danii i Cypru w Madrycie (członkowie Trio), Władysław Łukasik, Prezes ARR oraz osobistości ze świata polityki, dyplomacji, kultury oraz biznesu.

madryt_pz_2011_03Agencja Rynku Rolnego we współpracy z Ambasadą RP w Madrycie zorganizowała promocję polskiej żywności i dorobku kulinarnego prezentując polskie kulinarne specjalności. W memu znalazły się m.in. dania z grilli gazowych, takie jak:

  • żeberka wieprzowe glazurowane w sosie miodowym
  • piersi z kurczaka w konfiturze z czerwonej cebuli
  • schab karkowy marynowany w bukiecie aromatycznych ziół.

 

Zaproszeni goście mieli również możliwość skosztowania dań smażonych na patelni, takich jak:

  • placki ziemniaczane z zakwaszoną śmietaną
  • pierożki z kapustą i grzybami oprószone rumiana cebulką
  • bigos staropolski ze śliwką z patelni.


Źródło: arr.gov.pl Agencja Rynku Rolnego (lipiec 2011)

Skomentuj

Upewnij się że wpisałeś (*) wymagane informacje we wskazanym miejscu.\nPodstawowy kod HTML jest dozwolony.