- Bezpieczeństwo żywnościowe jest wielkim wyzwaniem dla światowego rolnictwa, gdyż na świecie jest obecnie ok. 1. mld głodujących – podkreślił minister i dodał, że popyt na żywność szybko rośnie, a jego zaspokojenie wymaga zwiększenia produkcji żywności o 50 proc. do 2030 roku i o 70 proc. do 2050 roku.
- Wzrost produkcji rolnej musi następować jednak w zgodzie z ochroną środowiska oraz warunkami tworzonymi przez zmiany klimatyczne – zaznaczył minister Sawicki.
Grupa czołowych naukowców europejskich spotkała się 5-6 października w Polskiej Akademii Nauk by omówić rolę Europy w sprostaniu wymaganiom dotyczącym zrównoważonego, globalnego bezpieczeństwa żywnościowego do roku 2050.
Źródło: minrol.gov.pl Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi (październik 2011)
„Bezpieczeństwo żywnościowe jest wyzwaniem dla światowego rolnictwa”
Napisała AgroMYMinister Marek Sawicki przyjął w piątek delegację naukowców europejskich zajmujących się problematyką rolnictwa, wsi, środowiska naturalnego i żywności. Podczas rozmowy naukowcy przekazali na ręce ministra Sawickiego, wypracowaną podczas dwudniowego spotkania, Deklarację Warszawską dotyczącą kluczowej roli Unii Europejskiej w rozwiązywaniu problemów bezpieczeństwa żywnościowego świata.
Najnowsze od AgroMY
Skomentuj
Upewnij się że wpisałeś (*) wymagane informacje we wskazanym miejscu.\nPodstawowy kod HTML jest dozwolony.