piątek, 02 wrzesień 2011 08:17

Przetwórstwo rzepaku to rozwojowy biznes

Napisała
Oceń ten artykuł
(1 Głos)

Spożycie oleju rzepakowego spożywczego w Polsce od lat utrzymuje się na stabilnym poziomie około 4,7 kg na osobę rocznie. Rośnie jednak zapotrzebowanie na olej ze strony producentów biopaliw.


W efekcie popyt na rzepak i olej rzepakowy jest w Polsce duży, podobnie zresztą jak w całej UE.

Warunki rynkowe sprzyjają dalszemu rozwojowi produkcji rzepaku i oleju rzepakowego. Problemów ze zbytem nie ma – powiedział Lech Kempczyński, dyrektor generalny Polskiego Stowarzyszenia Producentów Oleju w wywiadzie dla Pulsu Biznesu.

Z uwagi na niekorzystne warunki pogodowe jest to trudny rok dla producentów i przetwórców rzepaku.

 

Tegoroczne zbiory rzepaku w Polsce szacowane są na 1,8-2,0 mln ton, a więc są niższe niż w 2010 r. (2,1 mln ton). W efekcie spadku podaży i dużego popytu cena rzepaku poszła mocno w górę i sięga obecnie nawet 1,8-1,9 tys. zł za tonę, podczas gdy rok temu wynosiła 1,3-1,4 tys. zł. Wysokie ceny surowca mogą niekorzystnie odbić się na rentowności przetwórców.


Źródło: PSPO na podst. Puls Biznesu 

Skomentuj

Upewnij się że wpisałeś (*) wymagane informacje we wskazanym miejscu.\nPodstawowy kod HTML jest dozwolony.