Według danych Ministerstwa Rolnictwa we wrześniu br. bardzo silnie podrożały stałe produkty mleczarskie (tj. masło, mleko w proszku) – o prawie 9% względem sierpnia br. Nieznacznie zwiększyły się także ceny serów – o niespełna 1% w relacji miesięcznej, spadły natomiast przetworów płynnych – o ponad 2%.
Od początku 2011 r. najbardziej wzrosły ceny stałych przetworów mleczarskich – o ponad 14%, zaś sery i artykuły płynne podrożały o około 6-7%.
Źródło: analizy.bgz.pl Bank BGŻ AgroMonitor Nr 211 – 10 października 2011
Pomimo spadku światowych cen przetworów mleczarskich, trwającego od kwietnia br., w Polsce utrzymują się wzrostowe tendencje cen zbytu. Prawdopodobnie największy wpływ na to ma osłabienie złotego stymulujące polski eksport artykułów mlecznych.
Dział:
Produkcja zwierzęca
Oznaczone pod
Najnowsze od AgroMY
Skomentuj
Upewnij się że wpisałeś (*) wymagane informacje we wskazanym miejscu.\nPodstawowy kod HTML jest dozwolony.