piątek, 14 październik 2011 13:12

Wszędzie spadają, a u nas rosną

Napisała
Oceń ten artykuł
(1 Głos)

Pomimo spadku światowych cen przetworów mleczarskich, trwającego od kwietnia br., w Polsce utrzymują się wzrostowe tendencje cen zbytu. Prawdopodobnie największy wpływ na to ma osłabienie złotego stymulujące polski eksport artykułów mlecznych.


Według danych Ministerstwa Rolnictwa we wrześniu br. bardzo silnie podrożały stałe produkty mleczarskie (tj. masło, mleko w proszku) – o prawie 9% względem sierpnia br. Nieznacznie zwiększyły się także ceny serów – o niespełna 1% w relacji miesięcznej, spadły natomiast przetworów płynnych – o ponad 2%.

Od początku 2011 r. najbardziej wzrosły ceny stałych przetworów mleczarskich – o ponad 14%, zaś sery i artykuły płynne podrożały o około 6-7%.

Źródło: analizy.bgz.pl Bank BGŻ AgroMonitor Nr 211 – 10 października 2011 

Skomentuj

Upewnij się że wpisałeś (*) wymagane informacje we wskazanym miejscu.\nPodstawowy kod HTML jest dozwolony.