wtorek, 10 styczeń 2012 12:02

Produkty mleczne bez szaleństw

Napisała
Oceń ten artykuł
(1 Głos)

Według danych Amerykańskiego Departamentu ds. Rolnictwa (USDA) w drugiej połowie grudnia 2011 r. ceny zbytu przetworów mleczarskich zarówno w Oceanii, jak i Europie Zachodniej, utrzymywały się na stabilnym poziomie.


W Oceanii podwyżkę cen nominowanych w dolarach amerykańskich odnotowano w przypadku odtłuszczonego i pełnego mleka w proszku. W analizowanym okresie ceny eksportowe tych produktów osiągnęły poziom odpowiednio 3200-3700 USD/t fob i 3550-3800 USD/t, tj. o około 1% wyższy niż na początku grudnia. Masło z kolei potaniało o niespełna 1% do 3550-4000 USD/t.

W przypadku przetworów mleczarskich z krajów zachodnio-europejskich w przeciągu dwóch tygodni masło potaniało o 1% do około 352 euro/t fob. OMP podrożało średnio o 0,7% do 234 euro/t fob, zaś PMP o 1% do 289 euro/t fob.

Obecnie średnie ceny eksportowe mleka w proszku w Europie Zachodniej są jedynie nieznacznie wyższe niż przed rokiem, spadły natomiast ceny masła – o prawie 5% r/r. W rejonie Oceanii tańsze w relacji rocznej jest masło (o około 16%), natomiast OMP jest już o około 11% droższe.

 

 


Źródło: analizy.bgz.pl Bank BGŻ AgroMonitor Nr 222 – 2 stycznia 2012 

Skomentuj

Upewnij się że wpisałeś (*) wymagane informacje we wskazanym miejscu.\nPodstawowy kod HTML jest dozwolony.