Krajowe Zrzeszenie Producentów Rzepaku na pytanie jaki jest stan rzepaku odpowiada, że obecnie jest jeszcze za wcześnie, aby szczegółowo prognozować stan przezimowania rzepaku, jednak na podstawie dotychczasowych ustaleń można stwierdzić, że sytuacja na polach jest umiarkowana, a tegoroczne zbiory raczej nie będą większe od ostatnich.

 

Producenci chmielu 17 marca przeszli ulicami Warszawy z transparentami głoszącymi hasła konkretnego działania ze strony rządu. Sytuacja chmielarzy z roku na rok staje się coraz gorsza z uwagi na nieopłacalność produkcji. Browary zaopatrują się w chmiel zagraniczny, mimo że krajowy jest tańszy.

czwartek, 17 marzec 2011 13:35

Kampania promująca polskie pieczarki

 

W lutym w Internecie ruszyły działania komunikacyjne związane z promowaniem pieczarki. W tym celu uruchomiona została strona internetowa www.ja-pieczarka.pl, na której obejrzeć można trailer kampanii. Dodatkowo został utworzony profil na portalu społecznościowym Faceebok. Organizatorzy mają nadzieję, że zachęci to konsumentów do częstszego kupowania tego smacznego grzyba.

 

PSPO wyraziło swoje stanowisko w sprawie monitoringu dioksyn w produktach przemysłu olejarskiego. Stowarzyszenie opowiada się za tym, by olej przeznaczony do pasz był sprawdzany kwartalnie. Ponadto zdecydowanie odrzuca propozycję DG Sanco dotyczącą monitoringu dioksyn w tłuszczach, olejach i produktach z nich otrzymywanych.

 

Podczas kontroli przeprowadzonej przez inspektoraty JHARS sprawdzono jakość handlową ziemniaków konsumpcyjnych u przedsiębiorców zajmujących się obrotem, składowaniem lub konfekcjonowaniem (w tym paczkowaniem) tych produktów oraz zbadano ziemniaki pod względem obecności organizmów genetycznie modyfikowanych. Wyniki kontroli są bardzo zadowalające.

 

 

Tak jak podejrzewało wielu ekspertów, wyniki dotyczące rynku cukru w 2010 roku wskazują na gwałtowne zmiany w bilansie polskiego handlu cukru. Zebrane dane jasno wskazują, że eksport tego surowca wzrósł w omawianym okresie o 80 proc., czyli wyniósł 182,3 mln euro. Co ciekawe dynamika wzrostu wolumenu wywozu była jeszcze wyższa i wyniosła 93 proc.

poniedziałek, 14 marzec 2011 10:22

Dodatki do żywności z uwzględnieniem aromatów

Kolejna konferencja zorganizowana przez Polską Federację Producentów Żywności poświęcona była dodatkom do żywności i aromatom. Temat ten jest szczególnie aktualny z dwóch co najmniej względów. Po pierwsze dokonują się obecnie istotne zmiany legislacyjne dotyczące tej grupy produktów, po wtóre – dodatki do żywności budzą coraz większe zainteresowanie i konsumentów, i mediów.

 

Choć kwoty zapisane w kontraktach na rzepak są kuszące - bo rzędu ok. 1700-1800 zł za tonę, podczas gdy średnia cena rzepaku podana przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wynosi 1657 zł - to jednak specjaliści mówią, że nie warto jeszcze decydować się na kontraktowanie, bo ceny prawdopodobnie pójdą w górę.

Strona 22 z 25