Latem 2010 r. Kanadyjska Agencja Inspekcji Żywności (Canadian Food Inspection Agency) zapowiedziała wprowadzenie licencji dla importerów żywności w Kanadzie. Importerzy żywności oraz składników do produkcji żywności, których działalność reguluje ustawa o żywności i lekach (Food and Drugs Act) będą musieli uzyskać licencję oraz wykazać, że wdrożyli system bezpieczeństwa żywności oraz zapewnili zgodność sprowadzanych do Kanady towarów z regulacjami ustawy o opakowaniach i oznaczaniu produktów konsumenckich (Consumer Product Packaging and Labelling Act and Regulations).
Wydawanie licencji będzie podlegało pod ustawę o produktach rolnych (Agricultural Products Act) i będą je musieli uzyskać importerzy następujących towarów:
- napoje alkoholowe i bezalkoholowe,
- wyroby cukiernicze,
- tłuszcze i oleje,
- odżywki dla dzieci,
- kawa i herbata,
- zboża,
- przyprawy,
- soki,
- wyroby piekarnicze.
Regulacje dotyczące tego typu licencji nie obejmą importerów następujących towarów:
- przetworzone owoce i warzywa,
- mięso i drób,
- produkty mleczne,
- jaja i produkty z jaj,
- miód i produkty z syropu klonowego,
- owoce morza,
- świeże owoce i warzywa,
- barwniki,
- woda w butelkach.
Źródło: montreal.trade.gov.pl