środa, 18 maj 2011 11:34

Kanada: Nowe regulacje dla importerów żywności

Napisała
Oceń ten artykuł
(1 Głos)

Kanadyjska Agencja Inspekcji Żywności poinformowała o zmianie terminu wprowadzenia nowych regulacji dotyczących licencji dla importerów produktów żywnościowych nieobjętych do tej pory wymogiem posiadania zezwolenia na import. Zmiany prawne zostaną wprowadzone jesienią 2011 r.


Latem 2010 r. Kanadyjska Agencja Inspekcji Żywności (Canadian Food Inspection Agency) zapowiedziała wprowadzenie licencji dla importerów żywności w Kanadzie. Importerzy żywności oraz składników do produkcji żywności, których działalność reguluje ustawa o żywności i lekach (Food and Drugs Act) będą musieli uzyskać licencję oraz wykazać, że wdrożyli system bezpieczeństwa żywności oraz zapewnili zgodność sprowadzanych do Kanady towarów z regulacjami ustawy o opakowaniach i oznaczaniu produktów konsumenckich (Consumer Product Packaging and Labelling Act and Regulations).

Wydawanie licencji będzie podlegało pod ustawę o produktach rolnych (Agricultural Products Act) i będą je musieli uzyskać importerzy następujących towarów:

  • napoje alkoholowe i bezalkoholowe,
  • wyroby cukiernicze,
  • tłuszcze i oleje,
  • odżywki dla dzieci,
  • kawa i herbata,
  • zboża,
  • przyprawy,
  • soki,
  • wyroby piekarnicze.


Regulacje dotyczące tego typu licencji nie obejmą importerów następujących towarów:

  • przetworzone owoce i warzywa,
  • mięso i drób,
  • produkty mleczne,
  • jaja i produkty z jaj,
  • miód i produkty z syropu klonowego,
  • owoce morza,
  • świeże owoce i warzywa,
  • barwniki,
  • woda w butelkach.


Źródło: montreal.trade.gov.pl

Skomentuj

Upewnij się że wpisałeś (*) wymagane informacje we wskazanym miejscu.\nPodstawowy kod HTML jest dozwolony.