wtorek, 07 czerwiec 2011 13:12

Margarynowy biznes ma się coraz lepiej

Napisała
Oceń ten artykuł
(1 Głos)

Produkcja margaryn w okresie styczeń-kwiecień br. wzrosła w stosunku do analogicznego okresu w 2010 roku. Według danych GUS opublikowanych w trzeciej dekadzie maja, w okresie styczeń-kwiecień br. przedsiębiorstwa zatrudniające powyżej 49 pracowników wytworzyły 121 tys. t margaryn i produktów do smarowania pieczywa o obniżonej lub niskiej zawartości tłuszczów (z wyjątkiem płynnej margaryny).


W odniesieniu do analogicznego okresu w 2010 roku oznacza to wzrost o 10,3 proc. Razem ze wzrostem produkcji margaryn rośnie wolumen ich eksportu. Wstępne dane handlowe za dwa pierwsze miesiące br. wskazują na 32 - procentowy wzrost wywozu w relacji rocznej. Według danych zawartych w Rynku rolnym z maja br. eksport margaryn w miesiącach styczeń-luty br. wyniósł 18,7 tys. t wobec ok. 14,1 tys. t w analogicznym okresie 2010 roku (za IERiG ż).

Przypomnijmy, że w 2010 roku, według GUS, średnie i duże przedsiębiorstwa wyprodukowały łącznie 375 tys. t margaryn, czyli o 9 proc. więcej niż w 2009 roku. Jednocześnie w 2010 roku eksport osiągnął poziom ok. 111 tys. t, czyli był wyższy o 25 proc. w odniesieniu do 2009 roku (za Rynek rolny, IERiG ż, maj 2011).

Źródło: analizy.bgz.pl Bank BGŻ AgroMonitor Nr 192 – 30 maja 2011

Skomentuj

Upewnij się że wpisałeś (*) wymagane informacje we wskazanym miejscu.\nPodstawowy kod HTML jest dozwolony.