piątek, 02 grudzień 2011 11:43

To jest prawdziwie „margarynowy” rok

Napisała
Oceń ten artykuł
(1 Głos)

Według danych GUS, w okresie styczeń-październik br. średnie i duże zakłady wyprodukowały 315 tys. t margaryn oraz mieszanek do smarowania pieczywa o obniżonej i niskiej zawartości tłuszczów, z wyjątkiem płynnych.


W stosunku do analogicznego okresu w 2010 roku oznacza to wzrost o blisko 3%. IERiG ż prognozuje, że w 2011 roku produkcja margaryn w zakładach zatrudniających powyżej 49 pracowników może wynieść 410 tys. t wobec ok. 390 tys. t w 2010 roku.

Czynnikiem sprzyjającym większej produkcji może być utrzymujący się wysoki popyt eksportowy na margaryny. Wstępne dane handlowe za okres pierwszych ośmiu miesięcy br. wskazują na wzrost wywozu tych produktów w relacji rocznej. Według IERiG ż, w 2011 roku eksport margaryn może osiągnąć poziom 125 tys. t wobec 118,4 tys. t w 2010 roku (za Rynek rzepaku, październik 2011).

 


Źródło: analizy.bgz.pl Bank BGŻ AgroMonitor Nr 218 – 28 listopada 2011 

Skomentuj

Upewnij się że wpisałeś (*) wymagane informacje we wskazanym miejscu.\nPodstawowy kod HTML jest dozwolony.