Na krajowym rynku mleka od początku 2011 r. przeważają wzrostowe tendencje cen zbytu przetworów mleczarskich. Według danych Ministerstwa Rolnictwa w czerwcu br. najbardziej podrożały artykuły płynne – o około 3 proc. wobec maja br.
Dosyć istotnie podniesiono także ceny przetworów stałych, tj. masła i mleka w proszku – o ponad 2 proc. w relacji miesięcznej – w niewielkim stopniu potaniały natomiast sery dojrzewające. W stosunku do stycznia br. ceny przetworów płynnych zwiększyły się o 10 proc., stałych o 8 proc. zaś serów o około 2 proc.
Wydaje się, iż największy wpływ na podwyżki w dalszym ciągu miała korzystna koniunktura na rynku światowym.
Źródło: analizy.bgz.pl Bank BGŻ AgroMonitor Nr 198 – 11 lipca 2011
Dział:
Produkcja zwierzęca
Oznaczone pod
Najnowsze od AgroMY
Skomentuj
Upewnij się że wpisałeś (*) wymagane informacje we wskazanym miejscu.\nPodstawowy kod HTML jest dozwolony.