wtorek, 26 kwiecień 2011 13:12

Więcej mrożonych warzyw i owoców, a ceny i tak wyższe

Napisała
Oceń ten artykuł
(1 Głos)

Niskie zbiory warzyw w 2010 roku po zbiorach nie były odczuwalne w postaci mniejszej produkcji warzyw mrożonych. Według opublikowanych danych GUS ("Produkcja ważniejszych wyrobów przemysłowych w II 2011") polskie przedsiębiorstwa zatrudniające 50 osób i więcej, w pierwszych dwóch miesiącach 2011 roku wytworzyły blisko 73 tys. ton mrożonych warzyw.


Biorąc pod uwagę cały 2010 rok, produkcja tych przetworów także była wyższa niż w roku poprzednim. Mimo iż podaż mrożonek warzywnych si ę zwiększa, ich ceny pną się w górę. Według danych IERiGŻ -PIB, cena zbytu mieszanek warzywnych mrożonych (groszek i marchewka) w lutym 2011 roku wynosiła 3,71 PLN/kg, i była o 16 proc. wyższa niż w lutym 2010 roku. Kalafiory mrożone w analogicznym okresie podrożały o blisko 20 proc., a mrożona fasola szparagowa o około 14 proc.. Można stwierdzić, że w przypadku zwiększającej się podaży, rosnące ceny mrożonek warzywnych są konsekwencją wyższych cen surowców do produkcji. W kierunku wzrostu cen oddziałuje również zwiększone zapotrzebowanie na rynkach zagranicznych, wynikające z również nieudanych zbiorów. Jak wskazują dane Instytutu, eksport z Polski mrożonych warzyw w 2010 roku wyniósł 341 tys. ton i był o 11,2 proc. wyższy niż w 2009 roku.

 

 

Będzie mniej mrożonek?

Przewiduje si ę jednak, że brak surowców do przetwórstwa w kolejnych miesiącach odbije się negatywnie na wielkości produkcji mrożonek. Jej dotychczasowe wzrosty mogą wynikać z dość intensywnego skupu prowadzonego przez przetwórnie tuż po zbiorach, które jak si ę okazuje słusznie obawiały się, że wiosną zabraknie warzyw do mrożenia.
Obecnie warzyw na rynku jest niewiele, choć zainteresowanie ze strony przetwórców jest duże. Ceny także są wysokie. Np. według danych Zakładu Ekonomiki Ogrodnictwa IERiGŻ-PIB w skupie kilogram marchwi do przetwórstwa w marcu b.r. kosztował 0,54 PLN, tj. o 80 proc. więcej niż nrok wcześniej.

 

Ale produkcja warzyw i owoców wzrosła

Dane GUS wskazują również na wzrost produkcji owoców i orzechów mrożonych, których w okresie I-II 2011 r. przedsiębiorstwa te wytworzyły prawie 22 tys. ton tj. o 3,4 proc. więcej niż w analogicznym okresie 2010 roku. Podobnie jak w przypadku warzyw, pomimo wzrostu podaży, ceny mrożonek owocowych rosną. Wpływ na to ma sytuacja na rynkach zagranicznych, gdyż większość wyprodukowanych mrożonych owoców (ponad 60 proc.) kierowana jest na eksport. Cena eksportowa mrożonych truskawek w styczniu 2011 roku wynosiła 1,14 EUR, tj. o 46 proc. więcej niż przed rokiem, mrożone wiśnie na eksport w analogicznym okresie podrożały natomiast o 77 proc.

Źródło: analizy.bgz.pl AgroTydzień (Nr 187 – 18 kwietnia 2011) Bank BGŻ (kwiecień 2011)

Skomentuj

Upewnij się że wpisałeś (*) wymagane informacje we wskazanym miejscu.\nPodstawowy kod HTML jest dozwolony.