piątek, 08 lipiec 2011 06:36

Eksport mięsa drobiowego na stałym poziomie

Napisała
Oceń ten artykuł
(1 Głos)

W bieżącym roku eksport mięsa drobiowego z Polski jest taki sam jak przed rokiem. Gdyby nie wzrost sprzedaży do Hongkongu i Beninu, to eksport byłby nawet niższy.


Jak wynika z danych Ministerstwa Finansów (za MRiRW), w pierwszych czterech miesiącach br. eksport mięsa i podrobów drobiowych (CN 0207) wyniósł 120 tys. t, czyli praktycznie tyle samo, co w tym samym czasie przed rokiem.

Jednak eksport do naszych tradycyjnych odbiorców w krajach UE czasami dosyć znacznie zmalał. Mniej polskich produktów drobiowych trafiło m.in. do Niemiec, Wielkiej Brytanii, Holandii i Słowacji. W przeciwieństwie do krajów UE, najważniejsi klienci spoza ugrupowania zwiększyli wolumen zakupów. Eksport do Hongkongu wzrósł do 12,1 tys. t w porównaniu z 8,1 tys. t przed rokiem, a do Beninu do 4,0 tys. t w porównaniu z 2,6 tys. t. Gdyby nie ten wzrost, wielkość sprzedaży polskiego drobiu za granicę obniżyłaby się o 5 proc.

Źródło: analizy.bgz.pl Bank BGŻ AgroMonitor Nr 197 – 4 lipca 2011

Skomentuj

Upewnij się że wpisałeś (*) wymagane informacje we wskazanym miejscu.\nPodstawowy kod HTML jest dozwolony.