czwartek, 07 lipiec 2011 08:03

Za mało tłuszczu, za dużo wody – kontrola produktów mlecznych

Napisała
Oceń ten artykuł
(1 Głos)

Wojewódzkie inspektoraty JHARS (oprócz WIJHARS w Kielcach) przeprowadziły kontrolę jakości handlowej przetworów mlecznych. Celem kontroli było sprawdzenie jakości handlowej przetworów mlecznych: masła, serów podpuszczkowych, mleka, śmietanki, śmietany, tłuszczów mlecznych do smarowania X proc., mlecznych napojów fermentowanych, serów twarogowych, serków smakowych, serów smażonych oraz topionych z uwzględnieniem produktów z grupy Premium na zgodność z obowiązującymi przepisami oraz deklaracjami producentów.


Co wykryto?
W wyniku kontroli przeprowadzonej w I kwartale 2011 roku w zakresie jakości handlowej przetworów mlecznych nieprawidłowości odnośnie znakowania stwierdzono w przypadku 21,5 proc. skontrolowanych partii przetworów mlecznych.

Wyniki badań pod kątem grup asortymentowych:

masło:
- zawyżona do 1,5 p.p. zawartość wody,
- zaniżona do 1,0 p.p. zawartość tłuszczu,

sery podpuszczkowe:
- zawyżona do 7,3 p.p. zawartość wody,
- zaniżona do 5,7 p.p. zawartość wody,
- zaniżona do 5,1 p.p. zawartość tłuszczu w suchej masie,
- zawyżona do 3,0 p.p. zawartość tłuszczu w suchej masie,
tłuszcz mleczny do smarowania X proc.:
- zawyżona do 2,0 p.p. zawartość tłuszczu,

mleko pasteryzowane:
- zawyżony punkt zamarzania,
śmietanka:
- zaniżona do 1,0 p.p. zawartość tłuszczu,

sery twarogowe:
- zawyżona do 4,5 p.p. zawartość tłuszczu w suchej masie.

Złe znakowanie
W zakresie znakowania wymagań nie spełniały 62 partie przetworów mlecznych (21,5 proc. skontrolowanych partii przetworów mlecznych) o łącznej masie 61,5 t i łącznej objętości 4,1 hl.

Nieprecyzyjne opisy
Nieprawidłowości dotyczyły, m. in. podania rozbieżnych z deklaracją warunków przechowywania, braku informacji o zastosowanych procesach technologicznych, stosowania określenia „bez dodatku tłuszczów roślinnych" dla wyrobów, do których ich dodatek jest zabroniony, nieprecyzyjnie określonego czasu występowania w składzie masła β-karotenu oraz braku funkcji technologicznej dozwolonych substancji dodatkowych, np. chlorku wapnia.

Kary
W związku z zaistniałymi nieprawidłowościami w zakresie jakości handlowej przetworów mlecznych, wojewódzkie inspektoraty JHARS zastosowały następujące sankcje:
wydały 25 decyzji administracyjnych, tj.:
21 decyzji nakładających kary pieniężne na łączną kwotę 34 271 zł, w tym:
- 1 decyzję z tytułu wprowadzania do obrotu artykułu rolno-spożywczego zafałszowanego na kwotę 1 000 zł,
- 20 decyzji z tytułu wprowadzania do obrotu artykułów rolno-spożywczych nieodpowiadających jakości handlowej określonej w przepisach o jakości handlowej lub deklarowanej przez producenta w oznakowaniu tych artykułów na łączną kwotę 33 271 zł,
3 decyzje nakazujące poddanie artykułów rolno-spożywczych zabiegom prawidłowego oznakowania, 1 decyzję zakazującą wprowadzenia do obrotu artykułu rolno-spożywczego.

Źródło: ijhar-s.gov.pl Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (lipiec 2011)

Skomentuj

Upewnij się że wpisałeś (*) wymagane informacje we wskazanym miejscu.\nPodstawowy kod HTML jest dozwolony.