piątek, 02 grudzień 2011 14:25

Słaby złoty wzmocnił handel produktami mlecznymi

Napisała
Oceń ten artykuł
(1 Głos)

Osłabienie złotego trwające od sierpnia br. przyczyniło się do wyraźnego ożywiania zagranicznej wymiany handlowej przetworami mleczarskimi. Jeszcze w II kwartale br. mieliśmy do czynienia ze spadkiem eksportu (w porównaniu do analogicznego okresu ubiegłego roku), poprawa nastąpiła dopiero w drugiej połowie III kwartału.


Według danych Ministerstwa Finansów (za MRiRW) we wrześniu br. wartość sprzedanych poza granicami kraju artykułów zwiększyła się o około 17% do 123,9 mln euro lub o 23% do 515,5 mln zł. Co ważne, nastąpił także wzrost wolumenu eksportu w przypadku większości przetworów. W największym stopniu przyrosła ilość wywiezionego mleka nie zagęszczonego – o 26% w relacji rocznej – oraz mleka w proszku – o prawie 12% r/r. Obniżki odnotowano jedynie w przypadku masła (o około 17%), którego eksport do tej pory silnie rósł, oraz maślanki – o około 7%.

Ogółem w trzech pierwszych kwartałach br. wartość eksportu przetworów mleczarskich ukształtowała się na poziomie 980,4 mln euro, tj. o 14% wyższym niż w analogicznym okresie ubiegłego roku. Oczekujemy, iż ostatnie miesiące 2011 r. przyniosą dalszy wzrost sprzedaży zagranicznej.

 


Źródło: analizy.bgz.pl Bank BGŻ AgroMonitor Nr 218 – 28 listopada 2011 

Skomentuj

Upewnij się że wpisałeś (*) wymagane informacje we wskazanym miejscu.\nPodstawowy kod HTML jest dozwolony.